DF nudio ujedinjenje, SDP odbio?

Demokratska fronta (DF) ponudila je kongres ujedinjenja Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH pod jedinim uslovom da lideri Željko Komšić i Nermin Nikšić ne budu na rukovodećim funkcijama te nove partije, no ovu je ponudu SDP odbio.

Ovako barem tvrdi visoki zvaničnik DF-a s kojim su “Nezavisne” razgovarale.

Naš sagovornik, pod uslovom anonimnosti, rekao je da je kongres ujedinjenja SDP-u ponuđen prije izvjesnog vremena.

“Međutim, od toga nije bilo ništa. Također, prije kandidature Komšića za Predsjedništvo BiH pisali smo SDP-u i pitali ih šta misle o toj kandidaturi, ali oni se nisu udostojili ni da nam odgovore”, tvrdi ovaj zvaničnik.

Da se nešto doista krupno dešavalo na relaciji dvije partije proizilazi i iz izjava pojedinih funkcionera SDP-a.

“Ta ponuda nije zvanična i nisu je razmatrali organi SDP-a. Tu priču sam čuo ranije iz usta Željka Komšića, da je on spreman na ujedinjenje, ali da on i Nikšić ništa ne budu u toj partiji, ali ponavljam, koliko ja znam ta ponuda nije zvanična i nisu je razmatrali organi stranke”, kaže za “Nezavisne” Miro Lazović, potpredsjednik SDP-a.

Saša Magazinović, predsjednik GO SDP-a, nije želio da govori na ovu temu.

“Mene te priče ne interesuju, ne želim da se valjam u blatu. Za sve parlamentarne teme, zakone i bilo šta drugo ja sam na raspolaganju”, rekao je Magazinović.

Ostali visoki zvaničnici SDP-a, uključujući samog lidera Nikšića, s kojim smo cijeli dan pokušavali da stupimo u kontakt, danas nisu odgovarali na naše pozive.

Politički analitičari, pak, smatraju da je mnogo bitnije hoće li ove dvije stranke imati zajednički nastup od toga da li će se ujediniti.

“Ujedinjenje je mnogo manje važno od zajedničkog djelovanja, ali i onog koje bi okupilo građanski dio BiH, ali i sindikalni pokret. Ja mislim da je to važnije”, kaže Slavo Kukić, univerzitetski profesor iz Mostara.

No, on izražava žaljenje što ne vidi da će biti takvog okupljanja, kao ni okupljanja oko zajedničkog kandidata za Predsjedništvo BiH.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ističe da se ovakve priče uvijek svode na priče o interesima pojedinaca, “što govori o demokratskoj (ne)kulturi na bh. političkoj sceni”.

“Moramo uzeti u obzir da sve te partije koje se zalažu za ujedinjenje govore da su građanske opcije, a građanske opcije nisu ljevica, jer agenda građanske opcije je jedna konzervativna liberal-demokratska opcija. Dakle, u BiH se još nikada nije otvorilo pitanje ideološkog procesa”, zaključuje profesor Mujkić.

Slučajno ili ne, ali danas je u Sarajevu održan sastanak visokih delegacija SDP-a i DF-a, predvođenih liderima Nerminom Nikšićem i Željkom Komšićem.

Navedeno je u saopštenju kako je riječ o nastavku saradnje SDP-a i DF-a, te da je na sastanku razgovarano o eventualnim oblicima budućeg zajedničkog političkog djelovanja.

“Osim smjernica mogućeg zajedničkog nastupa na predstojećim opštim izborima, na ovom sastanku je data puna podrška radu i jačanju Proevropskog bloka u RS, koji osim SDP-a i DF-a čini još nekoliko stranaka iz ovog dijela BiH. Dogovoreno je da će ova vrsta susreta biti intenzivirana”, saopćeno je nakon sastanka.

nezavisne.com

Related posts