Detalji policijske akcije u Sarajevu: Bivšeg ministra i ekipu terete za milionsku štetu

Predrag Kurteš (64), bivši ministar MUP-a FBiH, i njegov tadašnji savjetnik Dragan Mioković (57), koji su na tim pozicijama bili kao kadar SDP BiH, te još tri s njima povezana lica osumnjičeni su da su budžet FBiH oštetili za oko milion maraka.

Neki od njih, uključujući i Kurteša i Miokovića, uhapšeni su danas u Sarajevu u policijskoj akciji “Registar”, a kojom su po nepotvrđenim informacijama obuhvaćeni i Kemal Kačapor (46), Enes Maslo (41) i Aleksandar Ristić.

Hapšenje je, po nalogu Tužilaštva BiH, izvela Federalna uprava policije, odakle su saopštili da su sa aktivnostima počeli od ranih juranjih sati na području Kantona Sarajevo.

Ovih pet osoba osumnjičeno je da su, u okviru ogranizovane kriminalne grupe, radili u cilju zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH.

“Rađeno je to s unaprijed dogovorenim dobavljačem i to sprovođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, te su osumnjičeni tako sebi pribavili protivpravnu korist u iznosu od oko milion KM, za koliko je oštećen budžet FBiH”, rečeno je iz FUP-a.

Akcija je, kako je potvrđeno iz FUP-a, inicirana utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Federalnog MUP-a, a koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija u FBiH.

Po nalogu Suda BiH, policajci su pretresli stanove i druge prostorije koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Kantona Sarajevo, a kako su potvrdili iz FUP-a, krajnji cilj je hapšenje pet osoba.

Takođe, po nepotvrđenim informacijama, Maslo je u cijeli slučaj upleten na osnovu svojih usluga fiktivnog istraživanja tržišta za poslove, a za šta je dobijao pare. On je, tvrdi se, u rodbinskim vezama s Kačaporom, koji je bio “mozak operacije”. Kačapor je, pišu sarajevski portali, bio blizak saradnik nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije.

Iz Tužilaštva BiH danas je saopšteno da je akcija usmjerena na bivše funkcionere MUP-a FBiH i s njima povezane osobe.

 

Related posts