Daroh tvrdi: Tramp je izašao iz nuklearnog sporazuma zbog Obame

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) istupio je iz nuklearnog sporazuma sa Iranom iz “ličnih razloga”, jer je dogovor o tome postigao njegov prethodnik Barak Obama (Barack), navodi se u diplomatskoj prepisci bivšeg britanskog ambasadora u Vašingtonu Kima Daroha (Darroch).

Daroh je ovaj Trampov potez opisao kao “diplomatski vandalizam”, piše britanski dnevnik “Mail on sunday”.

List navodi da je Daroh ovaj dopis napisao nakon što je tadašnji britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Johnson) 2018. godine apelirao na SAD da ostanu u nuklearnom sporazumu.

– Sanday Times” piše da je Daroh u dopisu ukazao na podjele među savjetnicima američkog predsjednika i da Bijela kuća nema “svakodnevnu” strategiju o tome šta će uslijediti nakon povlačenja iz sporazuma.

Novi dopisi Daroha objavljeni su uprkos upozorenju “Scotland Yarda” medijima da se objavljuju diplomatske prepiske.

Mediji su upozoreni da novinari koji budu objavljivali nove detalje o komunikacijama bivšeg ambasadora mogu predstavljati kršenje Zakona o čuvanju državnih tajni.

Prošle sedmice “Sunday Times” je objavio Darohovu diplomatsku prepisku u kojoj oštro kritizira Trampovu administraciju, što je izazvalo niz reagiranja američkog predsjednika. Daroh je potom podnio ostavku.

 

 

 

 

Izvor: Avaz.ba

Related posts