Dalal operisana, borba tek predstoji

Komplikovana i teška operacija transplantacije koštane srži jednoipogodišnjoj djevojčici Dalal Omerović urađena je proteklog petka na klinici u njemačkom gradu Esenu.

Prema riječima njenih roditelja, operativni zahvat je uspješno prošao, ali tek treba da nastupi kritični period zbog nuspojava koje su moguće.

“Dalal je primila novu krv s potrebnom dozom matičnih ćelija iz kojih bi trebalo da se razviju nove. Kako su doktori rekli, ne bi trebalo doći do alergijskih reakcija na primljenu krv jer je posljednju hemoterapiju dobro podnijela”, kažu roditelji.

Prema njihovim riječima, za dvadesetak dana se očekuje početak razmnožavanja matičnih ćelija. U proteklom periodu pronađen je odgovarajući donor koštane srži za djevojčicu, koja se već punih osam mjeseci nalazi na zdravstvenoj klinici u Esenu, gdje je bila podvrgnuta liječenju hemoterapijom.

Međutim, liječnici su ustanovili kako je neophodno da se obavi teška operacija kako bi se spasao njen život. Bezbrižno djetinjstvo male Dalal surovo je prekinuto nakon što je proslavila prvi rođendan, kada su liječnici dijagnosticirali da boluje od najtežeg oblika akutne leukemije. Indira i Hajrudin Omerović, kojima je ona jedino dijete, kažu kako su primijetili neobične promjene na očima djevojčice, zbog čega su je odveli na pregled u Kantonalnu bolnicu u Bihaću.

Nakon toga upućeni su u Klinički centar “Dubrava” u Zagrebu, gdje je Dalal pregledana i nakon detaljnih analiza krvne slike ustanovljeno je kako boluje od teškog oblika leukemije.

Roditelji su odlučili da liječenje djevojčice nastave u inostranstvu s obzirom na ograničenost domaćih zdravstvenih kapaciteta kada su u pitanju ovako teške bolesti. Omerovići žive od skromnih primanja i nemaju dovoljno sredstava za liječenje djevojčice, zbog čega im je bila potrebna pomoć u novcu. Tužna sudbina djevojčice ujedinila je dobre ljude širom svijeta, te je u brojnim humanitarnim akcijama prikupljeno 270.000 eura i tim sredstvima biće omogućeno njeno liječenje.

nezavisne.com

Related posts