Da li ikog brine kakve lijekove troši?

Kada odu sadašnji uposlenici, pitanje je koji će farmaceut raditi u državnoj agenciji za 1.200 KM, koji inženjer za 900 do 1.200 maraka, kaže Rustemović

To što su glavni sindikalisti sa nivoa Bosne i Hercegovine izrazili veliko nezadovoljstvo najavom mogućnosti da osnovica plate zaposlenih u tim institucijama bude povećana za 4,5 posto (a time samo približena ranijem stanju, jer su bila dva smanjivanja te osnovice), mnogi su shvatili kao nezajažljivost državnih uposlenika.

Za Ramu Rustemovića, sindikalnog vođu u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, takve reakcije su veliko razočarenje.

Lagano umiremo

– Mi ne govorimo samo o našim platama, govorimo o tome da vrlo skoro, ako se nastavi sadašnji odnos prema njoj, Agencije neće ni biti. Ona i sada polagano umire. Zvanična politika je spram toga indiferentna, ali ne razumijem da građanstvu može biti svejedno kakve lijekove koristi, govori Rustemović, koji već desetak godina ukazuje na potrebu novih sistemskih rješenja oko ove agencije.

​Prije svega, misli na ona koja su vezana za izmjene Zakona o lijekovima, u kojem ova agencija mora naći svoje pravo mjesto, bolji status, pa i finansiranje.

image
RAMO RUSTEMOVIĆ: POLITIKA JE INDIFERENTNA, ALI I NAROD / ARHIVA OSLOBOĐENJA

– Prema staroj sistematizaciji, nama u ovom trenutku treba oko 150 ljudi, a u Agenciji je zaposleno oko 100, ističe Rustemović, napominjući da će od marta do juna pet ključnih pozicija načelničkih, šefovskih, ostati prazno.

– Naši uposlenici odlaze u penziju, a nikakvih naznaka nema da će doći do popunjavanja tih pozicija, vrlo odgovornih pozicija, na kojima se nalaze stručni zdravstveni radnici, biolozi, doktori, farmaceuti, tehničari i slično. Ko će obučiti nove uposlenike? Kada će doći ti novi? Kako će Agencija funkcionisati u periodu smjene? Ne pitam zbog sebe niti samo zbog nas, pitam zbog toga što znam da kontrolni laboratorij ne može funkcionisati bez stručnjaka, a u roku od četiri-pet godina imat ćemo potpunu promjenu generacije u kontrolnom laboratoriju za kvalitet lijeka, upozorava Rustemović, napominjući da u Agenciji ima i administrativaca. Većinu, ipak, čine farmaceutsko-zdravstveni djelatnici.

Nestaju sektori

– U sklopu Agencije je farmaceutska inspekcija, jedina koja nema čak ni inspekcijski dodatak za svoj rad. Plata inspektora je 1.500 KM, analitičara 800-900 KM, načelničke i šefovske pozicije su 1.500-1.600 KM. Sa zabranom zapošljavanja, Agencija ide u nestanak. Ko god misli da je drugačije, neka dođe na lice mjesta i neka se uvjeri. Sektori nestaju, cijela odjeljenja nestaju. Kako onda ne zapitati da li je ikome u interesu da stanovnici BiH imaju kvalitetno iskontrolisane lijekove? Ako jeste, onda razmislimo: kada odu sadašnji uposlenici, a neki idu i izvan BiH, koji će diplomirani farmaceut raditi ovdje za 1.200 KM? Koji inženjer za 900 do 1.200 KM? Koji specijalista će ovdje doći za 1.500 KM ako u svakoj privatnoj zdravstvenoj kompaniji ima duplo više, i to najmanje, a pri tome, ovdje, na uslove rada, ne dobiva ništa, ističe Rustemović.

Napominje da Sindikat ima podršku aktuelnog menadžmenta.

– Ali, nisam siguran da i njih neko čuje, kaže Rustemović.

Related posts