Cvjeta kriminal u Sarajevu: Za sedam mjeseci obijeno preko 300 kuća

Za svega sedam mjeseci od početka ove godine na području Kantona Sarajevo obijena su ukupno 323 privatna objekta građana, potvrđeno je za Fokus.ba u MUP-u KS.

Riječ je krivičnim djelima koja su evidentirana kao teška krađa. U kuće i stanove građana razbojnici su najčešće provaljivali zapiranjem podesnim sredstvom na vrata i prozore, kao i korištenjem posebnog, obično namjenskog alata za lomljenje cilindričnih brava tzv. “lomača”.

Iz MUP-a KS navode da u slučaju pronalaska ili zaplijene ukradenih predmeta, ti predmeti se privremeno oduzimaju i dostavljaju nadležnom sudu koji donosi dalju odluku o postupanju.

“Kada u toku postupka postane očigledno da ne postoje dalji razlozi za držanje oduzetih predmeta, isti se vraćaju legitimnim vlasnicima”, istakli su iz MUP-a KS.

Na pitanje da li je bilo određenih zaplijena ukradenih stvari od strane policije u proteklom periodu, odgovor nismo dobili.

Na web-stranici ovog MUP-a nalaze se i savjeti građanima vezano za učestale provale u kuće i stanove.

“Najviše provala u stanove događa se za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda kada niste u svom stanu – kući. Prije nego što izvrši provalu u vaš stan, lopov vas prati, provjerava vaš telefonski broj ili vam pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu. Vašu bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata, zvanog ‘češalj’, lomi uz pomoć naprave ‘top lomač’ ili najobičnijim kliještima – papagajkama. Budite pažljivi”, upozoravaju iz MUP-a.

Napominju da ukoliko građani nakratko izlaze iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne trebaju ostavljati otvorene prozore ili balkonska vrata.

“Lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrijedniju tehničku robu. Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na vaš stan. Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke. Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska. Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primjete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga. Zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja, tehničke robe i oružja”, navode iz MUP-a.

Broj obijenih privatnih objekata građana po općinama:
Stari Grad 30
Centar 67
Novo Sarajevo 42
Novi Grad 33
Ilidža 47
Trnovo i Hadžići 76
Ilijaš i Vogošća 28

Related posts