Čović: I meni su prijetili smrću, podrška Izetbegoviću, s Mogherini se često čujem

Član Predsjedništva BiH predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otkrio je da je spreman podnijeti ostavku, ali pod jednim uvjetom.

– Kad bih ja bio svjestan da sam stvarno grubo prekršio neki zakon, bez obzira o čemu se radi, pa i ovakvoj pogodnosti koju imam, apsolutno. Nije upitno uopće. Međutim, za puno drugih stvari upitno je, jer nagledao sam se tih montiranih slučajeva, ali to je naš život, to moramo prihvatiti – kazao je Čović u emisiji Interview20 na BHT1.

Dodao je da je nije frustriran zbog toga što je evidentan zastoj na evropskom putu.

– Da, zastoj postoji, frustracije nema. Možda jednog razočarenja, nekad na sebe, nekad na kolege, ali to kod mene kratko traje. Ne smijem sebi dopustiti luksuz da se bavim tim ili padnem u neko sivilo u razmišljanju – kazao je Čović i dodao da to kod njega “prođe za dan-dva”.

Najavio je da će u sljedećih 15 dana otputovati u Brisel i sastati se sa predstavnicom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini s kojom se “redovno čuje” kao i s drugim zvaničnicima EU-a.

– Taj sastanak je priprema za predsjedavanje Predsjedništvom BiH u sedmom mjesecu i mnogih drugih sastanaka s opet istim ciljem, do kraja godine BiH dobije kandidatski status i aktivaciju MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u) – rekao je Čović i dodao kako je u planu “sedmična komunikacija s Briselom”.

Ne možemo provesti “Sejdić i Finci”

Kazao je da su “od kad su sjeli u ovo Predsjedništvo BiH” krenuli u priču o izmjenama Izbornog zakona BiH te da su “HDZ i SDA preuzeli odgovornost da rade na tome uz dogovor s predstavnicima srpskih stranaka”.

– Kada se mi dogovorimo oko nekih stvari, onda da njih upoznamo, s jednim uvjerenjem, ako mi riješimo pitanje u FBiH da nećemo imati problem sa strankama u RS-u. Od tada do danas HDZ i SDA, znači ne Bakir i Dragan, nego HDZ i SDA, imao je barem deset službenih razgovora, gdje je minimalno bilo četvero ljudi za stolom s jedne i druge strane – dodao je Čović.

Kazao je da su na početku razgovarali o odlukama Evropskog suda za ljudska prava Strazburu, a onda su u jednom trenutku “zajednički procijenili da je nemoguće doći do dvotrećinske većine u Parlamentu BiH jer da bi se provele odluke suda u Strazburu morate mijenjati Ustav BiH”.

– Kada smo shvatili da to ne ide, na posljednjem sam sastanku predstavnika HDZ-a-SDA, u ovoj zgradi Predsjedništva BiH ponudio model kao neki sažetak prethodnih razgovora HDZ-a i SDA i kazao gospodi iz druge stranke da je to ono o čemu smo do sad razgovarali i ako imaju primjedbu na to da ju dostave u narednih pet ili deset dana – pojasnio je Čović.

Građanska prava prioritet druge vrste

– Kad smo shvatili da je to samo politička igra, da niko ne misli ozbiljno razgovarati, onda sam kazao da, što se mene tiče, igra je završena, da nema nikakve potrebe za sastancima, da ćemo mi kroz Klub Hrvata u Parlamentu ići s ovim prijedlozima, pa da tamo kažu što misle o prijedlozima. Kad smo kod Izbornog zakona BiH, mislim da ćemo u naredna tri mjeseca imati usvojen Izborni zakon – rekao je Čović.

Govoreći o izboru člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda rekao je kako “svaki narod ima barem jedan osnovni minimum svojih prava kao narod”.

– Građanska prava neka ostanu u ovom trenutku kao nekakav prioritet druge vrste – rekao je.

Govorio je i o premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću te rekao kako je na početku imao njegovu apsolutnu podršku.

– Danas je to potpuno drugačije – kazao je Čović.

Podrška Izetbegoviću

Govorio je i o prijetnjama te istaknuo kako ne zna je li njegov kolega iz Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović dobio 30 prijetnji, ali da je siguran, prema svom primjeru, da ih dobija jako puno.

– Ja sam, naravno, dobijao prijetnje, zato vam ovo i govorim tako. Koliko su one ozbiljne ili neozbiljne… Ja kada dobijem tako nešto dam institucijama koje su za to zadužene i ja se više tim ne opterećujem. Drugačije ne smijemo, jer kada bismo postali zarobljenici, jer najveći dio tih prijetnji su bolesti nečijeg razmišljanja o nama, o politici i ko zna kojem njihovom problemu za koji vjeruju da neko treba riješiti. S te strane to treba ozbiljno shvatiti, ali mislim da danas imamo dovoljno institucija države koje o tome brinu – rekao je Čović.

Izrazio je i podršku Izetbegoviću.

– Kolega je i želim biti uz njega, bez obzira slažemo li se nekad oko nekih stvari. Kad je sigurnost u pitanju, jedna izuzetna pohvala ljudima, osobito onim operativcima, koji brinu o sigurnosti i nas, a time i većine građana BiH. To oni rade u dosta nezavidnim uvjetima – kazao je, između ostalog, Čović.

Related posts