Čolić: Ugovor s IZ je trebao biti rutinska stvar

Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice BiH je za N1 komentarisao još jedan pokušaj da Predsjedništvo BiH raspravlja o ugovoru s Islamskom zajednicom. Kazao je da su u Islamskoj zajednici mislili da će to biti rutinska i da je to trebala biti rutinska stvar.

Čolić je ukazao da je ugovor između Islamske zajednice i BiH prošao kroz sve potrebe.

“Nas žalosti ova činjenica da je s dnevnog reda izbačeno pitanje ili rasprava o potpisvanju ugovora između Islamske zajednice i države BiH. Mislimo da je to važno pitanje kojem moramo vrlo ozbiljno pristupiti. Mi u Islamskoj zajednici smo vrlo ozbiljno pristupili. Formirali smo komisiju, država je formirala komisiju. Radili su jako dugo na tome. Svaki stav tog ugovora, svako slovo tog ugovora je prošlo provjere i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, na svim kantonima. Na kraju je usaglašen takav tekst došao na Vijeće ministara BiH. O njemu su se predstavnici svih ministarstava koji su bili uključerni u pregovore pozitivno izjasnili. Naravno bilo je tu pregovaranja. Kada se došlo na Vijeće ministara BiH, svi njegovi članovi su glasali za takav tekst. On je jednoglasno usvojen na Vijeću ministara i kao takav proslijeđen Predsjedništvu BiH”, rekao je.

Naglasio je da su u Islamskoj zajednici očekivali da će to biti rutinska stvar i da to treba biti rutinska stvar.

“Mi smo mislili da će to biti rutinska stvar. To treba biti rutinska stvar – da se usvoji na Predsjedništvu i da se proslijedi dalje na razmatranje. Mi mislimo da je ovo u potpunosti nepotrebno. Imajući u vidu dva sporazuma koja su potpisana sa katoličkom i pravoslavnom crkvom, mislili smo da će na isti način proći. Imali smo razgovore s Mladenom Ivanićem koji je imao nekih pitanja i nejasnoća. Sjeli smo s njim i razjasnili mu. Neke njegove primjedbe smo uvažili Nisu one suštinske zadirale u sporazum. To je neuobičajno – niko nije pregovarao ni sa katoličkom ni sa pravoslavnom crkvom. Mi smo uvijek otvoreni za svaku vrstu aktivnosti kako bismo to priveli kraju”, istakao je Čolić.

Politički, pravni i sigurnosni su razlozi za Čolića da se potpiše ugovor. Ukazao je u Islamskoj zajednici postoji strah da neko pitanje ugovora želi politizirati. Naglasio je da neki pitaju kako hrvatski član Predsjedništva BiH ima legitimitet da određuje sudbinu Islamske zajednice.

“Važno je da se taj ugovor potpiše. To je za nas od velikog značaja – političkog, pravnog i sigurnosnog. Sam ugovor podrazumijeva da su tradicionalne vjerske zajednice prepoznate. Spriječava fomiranje nekih sličnih organizacija koje se bave istim problemima, što bi moglo imati sigurnosne posljedice. Bojimo se da je politiziranjem ovog pitanja nečiji cilj da se to i desi. Mi ćemo nastaviti raditi svoj posao. Mi imamo reakcije sa terena. Postavljaju nam pitanja: Šta ako Čović i neko drugi govori o legitimnom predstavljanju, podrazumijeva li to da određeni broj Hrvata sa određenog područja BiH legitimno izabere nekoga ko se miješa u sudbinu Islamske zajednice? Ne znamo šta će se dalje desiti. Mi ovdje moramo isključiti svako politiziranje. Ovo je jedno pravno pitanje i treba ga vratiti na taj teren”, kazao je Čolić.

/N1

Related posts