Centrom Beograda danas će prošetati više od 2.000 učesnika Parade ponosa

Parada ponosa pod motom “Reci DA” danas će biti održana u Beogradu, zbog čega će centar srbijanske prijestolnice biti zatvoren. Veliki broj policijskih službenika napravit će obruč oko lokacije kojim će učesnici Pridea proći.

Kuma ovogodišnjeg Pridea, u kojem se očekuje više od 2.000 učesnika, je novinarka Suzana Trninić koja će se prisutnima obratiti u 14 sati, a pola sata kasnije pripadnici LGBT populacije i svi oni koji podržavaju ovaj događaj krenut će u šetnju Slavijom, ulicama Kralja Milana, Kolarčevom, preko Trga republike, Vasinom i završiti na Studentskom trgu, piše Blic.

Organizatori su naveli da će Pride i ove godine biti balans između proslave i (političkog) protesta, zato što predstavlja politički skup sa jasnim zahtjevima.

Jovanka Todorović iz Organizacionog odbora ponovila je sedam zahtjeva Pridea, koji se nisu mijenjali u odnosu na prethodne godine.

Oni zahtijevaju veću odgovornost države za zaštitu ljudskih prava seksualnih manjina, sankcionisanje nasilja nad tom zajednicom i primjenu člana Krivičnog Zakonika Srbije za zločin iz mržnje, kao i usvajanje Zakona o rodnom identitetu i registrovanim istospolnim zajednicama.

Također, zahtjevaju podsticanje objektivnog medijskog izvještavanja o LGBTI+ zajednici, reformu sistema obrazovanja i sankcionisanje slučajeva vršnjačkog nasilja koji su učinjeni zbog seksualne orijentacije i rodnog identiteta žrtve.

Nakon šetnje nastupit će norveški duo “Voi Voi” koji najavljuje nezaboravan show tokom kog će izvesti brojne eurovizijske hitove.

Žurka kojom će biti zatvorena Parada ponosa, odnosno “Clousing party” bit će organizovana u Kulturnom centru u Savamali sa početkom u 21 sat.

Prva beogradska Parada Ponosa je organizovana 30. juna 2001. godine pod sloganom “Ima mjesta za sve nas”, kada su pripadnici desničarskih organizacija i navijača napali manji broj okupljenih na Trgu Republike. Povrijeđeno je više od 40 osoba.

Prvi Beograd Pride koji je protekao bez incidenata održan je 28. septembra 2014. godine pod sloganom “Ponos za sve”.

Related posts