Cazin: Zbog neodgovornih izvođača i birokrata učenici i profesori opet u ruševnoj staroj zgradi

Uprava Druge srednje škole u Cazinu morala je obustaviti nastavu, jer nisu dobili upotrebnu dozvolu od Gradske uprave zbog nepravilnosti urađenih prilikom gradnje u unutrašnjem dijelu objekta.

Odbijen zahtjev

Zbog toga su učenici i profesori, nakon tri godine provedene u novoj zgradi, prinuđeni da ponovo nastavu održavaju u staroj školi, koja je dotrajala i neuvjetna.

Prema riječima direktora ove škole Zlatka Topića, razlog za obustavu nastave u novom objektu leži u problemu s dokumentacijom. Gradska uprava ne može, naime, dati upotrebnu dozvolu zbog pojedinosti koje nisu u skladu sa projektom.

– Od 2015. godine imamo problem s upotrebnom dozvolom za ovaj objekt. Dobili smo rješenje iz Urbanizma da se odbija naš zahjev. U proteklom periodu, u skladu sa svojim mogućnostima, otklonili smo nešto od tih nedostataka, ali krajnji izvođač i krajnji nadzor nisu završili svoj posao kako je trebalo i sada imamo problem – kazao je Topić.

Na pitanje o kakvim je nedostacima u novoj zgradi riječ, Topić odgovara:

– Prema svim standardima za škole, a pogotovo za novoizgrađene objekte, vrata učionica moraju biti otvora širine od 100 centimetara i moraju se otvarati prema vani. Također, svi prozori moraju se otvarati ventus, tj. da učenik, stojeći na podu, može otvoriti gornji prozor s ventus otvaranjem, odnosno potezanjem ručke. Nažalost, to nije slučaj i u skoro 15 učionica širina vrata je od 75 do 80 centimetara, nekoliko vrata se otvara prema unutra, dok kod mnogih prozora, jednostavno, ne postoji to ventus otvaranje.

Zadati rok

Topić pojašnjava da su uspjeli da u zadatom roku od 90 dana otklone neke manje nedostatke, jer je jedan od pet–šest izvođača radova ispravio svoje propuste.

– No, krajnji izvođač i njegov nadzor nisu to uradili i zbog toga mi nismo dobili upotrebnu dozvolu – kaže on.

Uložili žalbu

Topić ističe da su u zadanom roku uložili žalbu i obavijestili Kantonalno ministarstvo obrazovanja o ovom problemu. Naglašava da je za neophodno proširivanje i zamjenu vrata i prozora neophodno osigurati skoro 18.000 KM. Kada se to uradi i dobije upotrebna dozvola, nastava će se nastaviti u novom objektu.

700

učenika pohađa Drugu srednju školi

31

odjeljenje ima ova škola

avaz.ba

Related posts