Bužim: Najbolji igrači iz BiH i regije na državnom prvenstvu “PES 2018”

Državno prvenstvo BiH “PES 2018” bit će održano sredinom jula u Bužimu, a takmičenje će biti i internacionalnog karaktera budući da će na njemu učestvovati najbolji igrači PES-a u regiji.

Nakon četiri godine najpopularnija fudbalska simulacija u Bosni i Hercegovini Pro Evolution Soccer opet će dobiti zvaničnog prvaka države. Naime, državno prvenstvo BiH u PES-u na Play Station 4 ove godine seli iz Sarajeva u Bužim, u cilju promocije eSporta i gaminga u svim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Turnir će se održati 21. jula u Velikoj sali JU Centar za kulturu, sport i informisanje, a jedan od inicijatora i igrač PES reprezentacije BiH Rifet Nanić u razgovoru za Klix.ba je pojasnio sistem takmičenja te otkrio ko je do sada potvrdio svoj dolazak na turnir.

“Ono što je karakteristično za ovogodišnje prvenstvo je da će, pored do sada neviđenog nagradnog fonda, organizatori na jedno mjesto dovesti i sve najpopularnije, najuspješnije i najbolje igrače ove fudbalske simulacije iz cijele regije. Ljubitelji igrice na djelu će vidjeti i našeg najuspješnijeg igrača i kapitena reprezentacije Feđu Đedovića, poznatijeg u PES svijetu kao Zeusinjo. Iz Bosne i Hercegovine će, mimo većine reprezentativaca i ostalih ljubitelja PES-a, doći i nadolazeća nada i najvjerovatnije Feđin nasljednik, Igor Zečević, poznatiji u PES svijetu kao Planti”, rekao je Nanić.

Pored najboljih domaćih igrača, u Bužim stiže i višestruki prvak Hrvatske Marko Gelo, popularniji kao Gels, koji iza sebe ima velike rezultate na euro-sceni, s obzirom na to da je, mimo Hrvatske, i aktuelni viceprvak Srbije, a 2016. godine učestvovao je i na Evropskom prvenstvu u Londonu na smotri najjačih evropskih igrača.

“Iz Srbije nam dolazi neprikosnoveni prvak te zemlje i dvostruki učesnik svjetske smotre najboljih svjetskih igrača PES-a Stefan Slavković, popularniji kao Kepa. Uz Kepu na prvenstvo dolazi i popularni Roksa, tačnije Marko Roksić, koji iza sebe ima veliki broj osvojenih turnira u Srbiji. Inače, ovih pet možda i najjačih igrača, koji će vjerovatno i konkurisati za prvo mjesto, timski su saigrači iz, za sada najjačeg, eSport tima u regiji sto se PES-a tiče, a to je Team Ancestral”, istakao je Nanić.

Mimo pet najpoznatijih imena, u Bužim će stići i još desetak ponajboljih igrača iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, koji bi mogli pomrsiti račune favoritima.

“Ništa manje opasni neće biti ni ostali naši reprezentativci, kao i igrači koji su svoje vještine stekli igrajući ‘offline mode’, pa bi mogli biti i ‘nagazne mine’ velikim imenima među online igračima. U dogovorima smo i sa prvacima Slovenije i Makedonije da i oni budu učesnici, ali trenutno nemamo još uvijek potvrdu. Također, i neki poznati evropski igrači iz Austrije, Italije i Poljske su pokazali interesovanje za učešće, tako da bi ovo vrlo lako moglo postati, nakon evropske i svjetske smotre, najveći i najkvalitetniji turnir u Evropi. Ovom prilikom, želio bih se zahvaliti momcima iz reprezentacije BiH u PES-u koji su se angažovali pri organizaciji turnira. Nakon završene prve sezone Lige Nacija u 10vs10 mode, svi smo našli vremena da se angažujemo oko organizacije i sada nam još samo preostaje da sa nestrpljenjem iščekujemo prvenstvo”, rekao je Nanić.

Državno prvenstvo PES-u 2018 u Bužimu organizira JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” Bužim i “PES reprezentacija BiH 10 vs 10”, a pokrovitelji događaja su Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta USK, Općina Bužim, Sportski savez USK i Sportski savez Općine Bužim.

Prvenstvo će biti specifično po tome što će biti održana dva odvojena dijela turnira, gdje će se na jednoj strani takmičiti strani državljani, dok će igrači iz BiH biti odvojeni kako bi naša država dobila prvaka. Nakon toga, pobjednici oba dijela turnira igrat će veliko finale za sveukupnog pobjednika turnira.

Prijave za učešće na turniru trajat će do 18. jula, nakon čega će svi učesnici biti obaviješteni o konačnom sistemu takmičenja i detaljnim pravilima. Uplate će se moći izvršiti putem Paypala ili banke, a prijave za turnir i ostale informacije mogu se dobiti putem maila proevobih@gmail.com ili na Facebook stranici Pro Evolution Soccer BiH.

/ klix.ba

Related posts