Bosić: Sjednica o Izetbegoviću predizborna kampanja

Na zatjev Kluba SNSD-ovih poslanika, za petak je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma na kojoj će se raspravljati o “ratnohuškačkoj retorici člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića”. Predsjedavajući PD PSBIH koji ej zakazao sjednicu, Mladen Bosić kaže da su Izetbegovićeve izjave sporne i asociraju na rat, ali da takvih izjava ima na svim stranama, te da one služe za prikupljanje političkih poena.

– To je 100 posto predizborna kampanja sa svih strana. To je model koji se stalno ponavlja. Pitanje je da li većina građana može da se odupre takvim manipulacijama, te da shvate političku igru iza toga. Do sada to nisu mogli shvatiti. Da li će ovaj put moći, to ne znam, no evidentno je da ćemo imati predizbornu kampanju na istim postavkama, kaže Bosić za VIjesti.ba.

On dodaje da je neiscrpan dijapazon poteza koji će dići nacionalističu homogenizaciju, te koji će tražiti da se nacija okupi oko lidera.

– Sve to je već viđeno. Isti slučaj je kao i sa krađom izbora – zašto bi se neko odrekao i mijenjao nešto što mu je ranije donosilo rezultate. Šta se protiv toga može uraditi? Jedino pokušati građanima rasvijetliti tu situaciju. Vidjećemo da li je svijest građana na takvom nivou da mogu da različe šta je čista igra, a šta njihov intere, kaže Bosić za Vijesti.ba.

Podsjetimo, iz SDA su poručili da neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici.

– To je najprizemnija zloupotreba Predstavničkog doma”, rekao je Šefik Džaferović, te poručio da Izetbegović nikada nije davao ratnohuškačke izjave. On je istakao da predsjednik SNSD-a na dnevnoj bazi daje izjave kojima atakuje na suverenitet BiH. “Ako bismo tako postupali, onda bismo stalno imali vanredne sjednice ovog doma”, naveo je, između ostalog, Džaferović.

(Vijesti.ba)

Related posts