Bosanac izumio vozilo koje se transformiše u kofer

Tuzlak Elvis Cero ima rješenje za gradske gužve. U pitanju je prvi prototip elektromotornog vozila, pod imenom “Go city”, a koji se može transformisati u lako prenosivi kofer.

Elvis Cero mašinski je inžinjer i inovator iz Tuzle, koji živi i radi u Mostaru. Dvije godine njegovog predanog rada na električnom trotočkašu donijele su rješenje jednog od najvećih problema saobraćajne svakodnevice. Naime, osmislio je vozilo koje bi, u slučaju masovne upotrebe, moglo riješiti probleme saobraćajnih gužvi i probleme sa pronalaskom mjesta za parkiranje, posebno u većim gradovima.

“Ideja je sama po sebi došla jer sam želio napraviti nešto inovativno, nešto što ne postoji na tržištu, nešto što se može sklopiti veoma jednostavno, praktično, što će štiti i vrijeme i prostor i novac”, kaže Cero.

Dizajniran je za jednu osobu visine do 185cm i težine do 100kg sa manjim ruksakom, a ono što ga čini posebno zanimljivim jeste to što se se može sklopiti na dimenzije kofera.

“Kada kažemo dimenzije kofera, to znači da se on ovakav kakav jeste može umanjiti zapreminski 10 puta , znači da se može voziti po biciklističkim stazama, autoputevima…Ograničena brzina mu je do 45 km/h po putevima, a 25 km/h u gradskoj zoni ili na biciklističkim stazama”, objašnjava inžinjer.

Related posts