Borci očajnički čekaju na stanove: Useljenje u boračku zgradu nakon 10 godina

Useljenje stanara u boračku zgradu poznatu pod nazivom STO 2, u bihaćkom naselju Ozimice, trebalo bi se desiti ove godine, međutim, o tome još nema zvanične najave, jer su vlasti na oba nivoa, poučene ranijim promašajima i razočarenjima budućih stanara, odlučile da budu suzdržane u vezi s ovim projektom.

Poziv Malkoča

Naime, zgrada i stanovi na čije useljenje demobilisani borci iz Bihaća čekaju gotovo čitavu deceniju, bila je kamen spoticanja za sve dosadašnje sazive vlasti u Unsko-sanskom kantonu. Istovremeno su borci, koji na stanove očajnički čekaju, plaćajući kredite i živeći kao podstanari, duboko razočarani. Da bi se preostali dio zgrade završio i da bi stanari uselili, procjenjuje se da je potrebno oko 180.000 KM dodatnih sredstava za završne radove.

Vlada Unsko-sanskog kantona je još prošle godine dala obećanje da će, putem Ministarstva za pitanja borca i RVI, uplatiti dio nedostajućih sredstava, nakon što su gradske vlasti sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem priču aktualizirale.

Početkom ove sedmice, Vlada USK-a je ispunila obećanje, ali se sad čeka Grad Bihać koji nema dovoljno sredstava u budžetu. Naime, za Gradsku upravu je ova godina strahovito teško počela uz čak tri elementarne nepogode, prouzrokujući štetu koju još nisu uspjeli namiriti. O zatečenim dugovanjima i poduzetim aktivnostima na sanaciji budžeta da se i ne govori.

MINISTAR MALKOČ ISPUNIO OBEĆANJE VLADE

Ministar za pitanje boraca Dževad Malkoč prekjučer je tokom susreta sa demobilisanim borcima saopćio da je njegovo ministarstvo u petak uplatilo 100.000 KM na ime završetka izgradnje boračke zgrade.

On je naglasio, računajući i prethodne godine, da je Ministarstvo za pitanje boraca i RVI USK-a do sada uplatilo više od 750.000 maraka za boračku zgradu.

– Pozivamo sada i gradonačelnika Šuhreta Fazlića, shodno njegovom obećanju da će čim Vlada izmiri svoju obavezu, uplatiti preostalih 80.000 KM, da to i učini, kako bi se radovi na boračkoj zgradi mogli nastaviti, istaknuo je Malkoč.

Pokušali smo saznati šta Grad planira poduzeti po ovom pitanju, međutim, u Gradskoj upravi nisu nam mogli dati informaciju, dok nam je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ostao nedostupan.

Ni stanari, koji bi konačno trebali useliti u stanove, nisu bili informisani o tome u kojoj je fazi priča sa izdvajanjem novca za radove.

Izborna je godina

– Znamo samo da se gore trenutno ne vrše radovi. Oni su odavno već obustavljeni, jer navodno nije bilo sredstava za njihov nastavak. Naravno, imamo u vidu da je ovo i izborna godina, ali nama niko ništa niti govori niti se ko usuđuje nagađati ili obećavati kada bi moglo doći do useljenja, ispričao nam je Ekrem Halilagić, demobilisani borac, jedan od onih koji je u kreditu zbog ovih stanova.

No, s obzirom na to da je i Grad Bihać u prošlogodišnjem budžetu bio izdvojio 134.500 KM za radove na boračkoj zgradi STO 2 Ozimice, realno je očekivati da će i u ovoj godini iznaći još 80.000 maraka, s kojima bi mogli završiti i useliti zgradu i prije izbora.

oslobodjenje.ba

Related posts