Bol koja nikada ne prolazi: Tabuti sa ostacima 33 žrtve genocida izneseni na musalu

Iz bivše Fabrike akumulatora u Potočarima večeras oko 20 sati na musalu su izneseni tabuti sa 33 žrtve srebreničkog genocida čiji će ostaci biti ukopani sutra, 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

Tabute su jučer dočekale srebreničke majke i preživjeli članovi porodica koji su se okupili ispred tvornice akumulatora. Tabute sa ostacima žrtava na musalu su večeras iznijeli članovi porodica, brojni učesnici Marša mira, ali i svi oni koji su stigli u Potočare dan uoči obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici.

U Potočare i Srebrenicu danas je stigao veliki broj gostiju, ali će mnogi preživjeli Srebreničani, porodice, prijatelji, komšije, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice, diplomatskog kora u BiH i građani stići sutra.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana sutra je Šaha Cvrk koja je u trenutku ubistva imala 82 godine, a najmlađa žrtva je Osman Cvrk koji je imao samo 16 godina. iz proodice Cvrk ubijena su 24 člana.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida počinjenog 1995. godine.

Vjerski dio programa započet će učenjem Kur'ana, a potom će se u 13.00 sati “dolinom bijelih nišana” oglasiti ezan za podne i ikindiju namaz, a nakon toga će biti klanjana i dženaza-namaz koje će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Bit će proučena i dova šehidima.

klix

Related posts