Bivšem komesaru MUP-a USK četiri godine i 11 mjeseci zatvora

Ramo Brkić, bivši komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, u prvostepenom postupku osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci zatvora. 

Brkić se teretio za davanje dara. Odlukom Suda Bosne i Hercegovine ovaj predmet je prebačen na Općinski sud u Sarajevu, a optužnicu u ovom slučaju je zastupalo Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

On je prvo optužen u predmetu sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga je teretila da je, zajedno sa Senadom Šabićem, preko posrednika, sutkinji nudio dar kako bi im bila umanjena kazna ili da budu oslobođeni krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Brkić i Šabić su potom napustili teritorij BiH te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je daljnje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.

Odvojeno od ovog predmeta, u novembru 2015. godine bivšeg policijskog komesara Sud Bosne i Hercegovine je pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zbog organiziranog kriminala, neovlaštenog prometa droge, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja. Čekao je služenje kazne u Kaznenopopravnom zavodu u Sarajevu, gdje je trebao doći 9. marta 2016. godine, ali je pobjegao.

Nakon tri godine bijega Ramo Brkić je 29. maja 2019. godine uhapšen na graničnom prijelazu Gruškovje u Sloveniji.

Izvor: Avaz.ba

Related posts