Bihaćka MZ Zavalje nova meta migranata: Gotovo nema niti jedne kuće koja nije provaljena i ostavljena u neredu

Vikendice i napuštene kuće u pograničnom naselju Zavalje sve su više meta migranata, piše rtvusk.ba. Tu uglavnom prespavaju i odmore se na svom dugom putu prema zapadno-evropskim zemljama.

Međutim, nakon njihovog boravka vlasnici uglavnom zateknu uništena vrata, namještaj i gomilu smeća, otuđenu robu, pokrivače, posuđe i noževe. Na ovom području migranti ne lutaju već dobro znaju kuda idu i gotovo do u tančine imaju ucrtane rute i mjesta gdje se odmaraju, kažu vlasnici vikendica s kojima smo razgovarali. O ovim događajima upoznata je i policija koja uglavnom izvrši uviđaj i evidentira događaj, dok je do počinitelja jako teško doći, navodi isti izvor.

Od oko dvadesetak vikendica koje se nalaze na ovom prostoru gotovo nema nijedne koja nije provaljena i ostavljena u neredu.

Oštećeni vlasnici kažu da se, kad ih nađu u vikendici ili u blizini, ponašaju opušteno baš kao da su oni domaćini. Neke provale su prijavili policiji. Neki to nisu učinili jer ne vjeruju da će počinitelji biti pronađeni.

Kako nam je rečeno tokom posjete i razgovora, policijski službenici su evidentirali štetu. Međutim, sve je ostalo na tome. Više od moguće štete na imovini vlasnike vikendica u Zavalju brine narušena sigurnost.

Mještani Zavalja se svakodnevno susreću s migrantima. Cijele grupe prolaze kroz selo prema Plješevici ili po povratku u Bihać poslije neuspješnog prelaska granice sa Hrvatskom.

rtvusk.ba

Related posts