Bihać: Svečanom akademijom završeno obilježavanje 25.godišnjice formiranja Petog korpusa

Svečanom akademojim u sportskoj dvorani „Luke“ u Bihaću, večeras je završeno obilježavanje 25.godina formiranja Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, stuba odbrane države BiH, koji je bio satkan od najboljih i najhrabrijih sinova koji su stali na branik domovine i suprotstavili se brutalnoj agresiji.

Četiri godine bespoštedne borbe i herojstva , rezultirali su današnjom slobodom. Među brojnim zvanicama, pripadnicima boračkih kategorija, prisutni su bili bivši komandanti Petog korpusa Ramiz Dreković i Atif Dudaković, Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca, te Đemal Merdan i Rizvo Pleh, ratne starješine drugih korpusa.

Peti korpus formiran je Odlukom Predsjedništva države u iznimno teškom ratnom periodu, stoga je na obilježavanje godišnjice došao i Mirko Pejanović, član ratnog Predsjedništva. Na vrlo emotivan način o formiranju, ratnom putu te značaju 5. Korpusa za cijelu BiH govorili su pukovnik Hamdija Abdić, ratni komandant 502.Viteške brigade i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25.godišnjice, Atif Dudaković i Ramiz Dreković, i svi su složni da je nemjerljiv doprinos 5.Korpusa u odbrani tadašnjeg Bihaćkog okruga, ali i BiH, jer su pripadnici „Sile nebeske“ oslobodili više teritorije nego cijela Armija R BiH.

Organizacioni odbor obilježavanja ovog jubileja zahvalio se svim veteranima odbrambeno-oslobodilačkog rata, prije svih ratnim komandantima 5. Korpusa generalima Ramizu Drekoviću i Atifu Dudakoviću, Fadilu Hasanagiću, ratnom načelniku Štaba 5.korpusa RVI, logorašima, kao i porodicama šehida i poginulih boraca, ali i komandi i vojnicima 2.rendžerskog puka koji baštini tradiciju slavnog 5.Korpusa. Organizatori su uručili i plakete institucijama za njihov doprinost, hrabrost i odanost u odbrambeno-oslobodilačkom ratu, suprotstavljajući se unutrašnjoj i vanjskoj agresiji. – piše avaz.

Related posts