Bihać: Svečano obilježen Dan državnosti BiH

 Polaganjem cvijeća na spomenike, mezare i mjesta sjećanja za one koji su u temelje državnosti Bosne i Hercegovine ugradili svoje živote, danas je u Bihaću obilježen Dan državnosti. Ratna 1943. godina za ovdašnje narode bila je historijska prekretnica, jer je zvaničnim dokumentima potvrđena višestoljetna postojanost i državnost Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina zemlja je više naroda i narodnosti, i upravo kao takva je definirana 25. novembra 1943. godine. Upravo takav opis ove države ustvari njoj i garantuje buduću postojanost, ali i razvitak, rekao je danas bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić prilikom polaganja cvijeća na novoizgrađenom spomeniku braniocima grada Bihaća.

Dodaje da je evidentan problem u našoj državi ne samo nerazumijevanje među pojedinim narodima, već prvenstveno ogromna doza nepovjerenja i nerazumijevanja između političkih stranaka, što u konačnici neće dovesti do promjena na bolje koje su nam svima neophodne. Ipak, optimizmu mjesta ima.

Pored heroja koji su svoje živote dali za Bosnu i Hercegovinu u posljednjem odbrambeno-oslobodilačkom ratu 92.-95., državu su nam svojim žrtvovanjem podarili i svi oni koji su, boreći se za slobodu, poginuli u Drugom svjetskom ratu. Na spomeniku u bihaćkim Borićima, njihovih zasluga sjetili su se delegacije Grada Bihaća, Vlade USK, političkih stranaka, a sve u organizaciji UBNORA Bihać i Sekcije mladih antifašista. Ovom prilikom, zbog dobre saradnje, ovi mladi ljudi su podijelili nekoliko zahvalnica, između ostalih, premijeru i ministru za boračka pitanja USK-a. 

Osim Partizanskog i Katoličkog groblja, spomenika braniocima – oslobodiocima grada, te monumentalnog počivališta mnogih heroja na Humcima, delegacije su danas posjetile i mezar nekadašnjeg ministra vanjskih poslova BiH porijeklom iz Bihaća, dr. Irfana Ljubijankića.

Related posts