Bihać: Obilježena 77.godišnjica stradanja Bošnjaka Ljutočke doline

I ove godine u prisustvu mještana Kulen Vakufa i Orašca, te predstavnika Grada Bihaća na lokalitetu spomen ploče na putu prema Klisi obilježena je 77. godišnjica stradanja Bošnjaka iz sela Ljutočke doline. Tužna godišnjica bila je prilika da se evociraju uspomene na stradanje preko 2.000 Bošnjaka koji su u periodu od 4.do 7. septembra 1941.godine na najbrutalniji način ubijeni od strane tzv. ustanika iz okolnih naselja.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić u svom obraćanju kazao je da se o ovom zločinu nije ništa govorilo preko 50 godina,dodavši da se istina ipak nije mogla sakriti i zaboraviti.

“Danas imamo knjige naših profesora Begića i Demirovića koje govore o ovom zločinu koji je uništio mnoge porodice i koji se nažalost ponovio 1992. godine. I kao gradonačelnik i kao građanin Bihaća dolaziti ću na ovo mjesto svake godine i prisjetiti se članova svoje porodice koji su ubijeni 1941. godine s ciljem da se nikome i nikada ovo zlo u našoj zemlji ne ponovi”- kazao je gradonačelnik Fazlić.

Related posts