Bihać: Najavljeni protesti, subota, 29.08.2020.godine, na Gradskom trgu

Protesti su najavljeni zbog migrantske krize u ovom gradu, a cilj protesta je, kako navode organizatori, promjena trenutnog stanja, sklanjanje stranih državljanja sa bihaćkih ulica i njihov humani smještaj.

Glavni zahtjev je hitno rješavanje migrantske krize, izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprječavanje priliva novih ilegalnih migranata u USK.

Trenutno veliki problem predstavlja i talgo voz koji iz Sarajeva vozi prema Bihaću i koji svakodnevno prevozi veliki broj migranata. Iz tog razloga zatražena je hitna reakcija Željeznica FBiH. Ukoliko do nje ne dođe, građani su zaprijetili da će blokirati njihove linije i tražiti potpuno ukidanje.

U nastojanju da po ko zna koji put skrenu pažnju institucija zaduženih za rješavanje problema s migrantima, krajiški načelnici i gradonačelnici danas su u Bihaću održali kolegij i poslali oštre poruke.

„Već pola godine upozoravam da ćemo dolaskom zime doći u još veću opasnost ali niko i dalje ne reaguje. Danas smo održali kolegij načelnika i gradonačelnika jer ne planiramo odustati da upiremo prstom u one koji imaju alate u rukama da nešto poduzmu. U sve općine USK-a, a najviše u Bihać i Veliku Kladušu, priliv migranata ne prestaje. Sve je veći broj incidentnih situacija, provala, tuča, napada, gdje je sigurnost našeg stanovništva na totalno nezadovoljavajućem nivou“, kazao je Fazlić.

Opštinski načelnici i gradonačelnici ističu da su gotovo čitavu prošlu godinu alarmirali i upozoravali nadležne na sve moguće načine jer kao lokalne zajednice nemaju apsulutno nikakve moći niti nadležnosti da da bilo šta samostalno poduzmu.

Izvor: Cazin.net

Related posts