Bihać: Kantonalna bolnica nabavila transportni inkubator

Humanitarna priča o kupovini transportnog inkubatora koju je u januaru mjesecu pokrenula Kantonalna bolnica „Dr.Irfan Ljubijankić“, dobila je svoj epilog. Izvršena je nabavka transportnog inkubatora za bebe rođene prije vremena. Inkubator bi uskoro trebao biti stavljen u funkciju što će uveliko pomoći životno ugroženim bebama, ali će i značajno olakšati rad medicinskom osoblju ovog odsjeka. Nabavka transportnog inkubatora koštala je 33.600 KM.

Nakon što je naša medijska kuća objavila priču o neophodnosti kupovine transportnog inkubatora za potrebe Odjela neonatologije, koju je pokrenula Kantonalna bolnica „Dr.Irfan Ljubijankić“, sa privatnog računa Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, uplatio je 30.000 km. Dio novca ranije je prikupljen novčanim prilozima ljekara, te donacijama drugih fizičkih i pravnih lica na račun Udruženja ginekologa i perinatologa USK-a. Podsjećanja radi, godišnje na Odjelu ginekologije i akušerstva rodi se oko 1800 beba, od toga 6% treba dodatnu njegu zbog infekcija i preranog rođenja. Životno ugroženim bebama je potrebno intenzivno liječenje u Kliničkim centrima koji su udaljeni od Bolnice i nekoliko stotina kilometara.

Inkubator koji je stigao na Odsjek neonatlologije nabavljen je od jedne od najkvalitetnihjih firmi koja proizvodi transportne inkubatore.

Centar za edukacije i istrazivanje „Nahla“, pokrenuli su kampanju pod nazivom „1000 članica zajedno za jedno dobro djelo”, s ciljem obnove i renoviranja mokrih čvorova na odjelu Ginekologije. Ostatak novca od inkubatora biće utrošen upravo u te svrhe.

rtvusk.ba

Related posts