BiH u raskoraku između EU i NATO puta: Deklarativno želimo oboje, a učahureni zaostajemo za regijom

Konsenzus o putu BiH u Evropsku uniju postoji u cijeloj BiH, ali ga koči politička situacija, neformiranje državne i vlasti u FBiH te kontinuirana politička uslovljavanja i neprovođenje reformi.

Dogovor ne postoji kada je riječ o NATO putu, iako je prije desetak godina to bilo samo tehničko pitanje. Sada kadar SNSD-a, a pozivajući se na neobaveznu rezoluciju NSRS-a o vojnoj neutralnosti, ne želi pristati na usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa u okviru MAP-a, zbog čega nije formirana ni državna vlast.

Paradoksalno je da je prije desetak godina kadar SNSD-a podržavao i čak predao NATO-u zahtjev da BiH postane punopravna članica Alijanse. Zbog političkih uslovljavanja, sada je drugačija priča, a naša zemlja je trenutno u raskoraku i vlasti i integracija, zbog čega najviše ispaštaju građani.

O povezanosti ta dva integrativna puta razgovarali smo s bivšim ministrom odbrane BiH Selmom Cikotićem.

“Za nas u BiH NATO i EU su dvije odvojene, ali nerazdvojne organizacije. Ne mislim da možemo razgovarati o napretku ka Evropskoj uniji, a da ne napredujemo prema NATO-u. Niti mislim da nas EU ozbiljno može razmatrati prije nego što postanemo članica NATO-a. To je bio slučaj sa svim bivšim socijalističkim ili jugoslavenskim zemljama koje su prošle tu tranziciju. Ne mislim da ćemo mi tu biti izuzetak”, kazao nam je.

Cikotić smatra da ni Srbija tu neće biti izuzetak.

“Ni Srbija neće biti izuzetak sa svojim deklarativnim konceptom vojne neutralnosti. Srbija vrlo intenzivno sarađuje s NATO-om i ta saradnja je intenzivnija nego što je trenutno ima BiH. To je logičan put, napredak prema NATO-u, pa onda prema EU”, kategoričan je Cikotić.

Dodaje da je to u interesu svih institucija, građana u regiji, bez obzira na to što u ovom trenutku jedna politička opcija ne misli tako.

Zbog svega navedenog BiH je znatno iza zemalja regiona. Tako je Makedonija na pragu ulaska u NATO i s Albanijom uskoro očekuje datum za početak pregovora za članstvo u EU. Crna Gora je znatno odmakla na putu EU integracija, a već je godinu članica NATO-a.

BiH također zaostaje za Srbijom na EU putu.

Related posts