Bh. vozači uplatili 637 miliona KM putarine za tri godine, značajan dio potrošen za krpljenje budžeta

Za tri godine vozači u Bosni i Hercegovini uplatili su 637 miliona maraka na ime putarine za održavanje puteva, ali je manje od 445 miliona zaista potrošeno u tu svrhu, saopćio je iz Transparency international u BiH.

Analiza koju je uradio Transparency international u BiH pokazala je da u periodu od 2015. do 2017. godine 191,7 miliona nije doznačeno putarskim preduzećima. Po toj računici, kako navode, gotovo svaka treća marka od putarina za održavanje puteva potrošena je za krpljenje budžeta i vraćanje ino dugova, iako je u Zakonu o akcizama jasno definisano da se radi o namjenskom novcu.

“Vozači u Bosni i Hercegovini na svaku litru goriva plaćaju jednu akcizu čiju namjenu određuju entitetske vlade i dvije putarine čiju je namjenu zakon već definisao – jednu za održavanje i izgradnju puteva i drugu za izgradnju autoputeva. Bez obzira na odredbe zakona, u praksi namjenskih 0,15 KM za puteve u analiziranom periodu nije završavalo na računima putarskih preduzeća što jasno pokazuju zvanični dokumenti entitetskih Vlada, a razlika između onog što se prikupilo i onog što se uložilo u puteve drastično se povećavala iz godine u godinu”, saopćeno je.

Navode da sredstva od putarine za puteve Uprava za indirektno oporezivanje BiH zajedno sa svim drugim prihodima od PDV-a, carina i akciza doznačava entitetima na jedinstvene račune.

“Zbog specifičnog načina preraspodjele između entiteta, lokalnih zajednica i putarskih preduzeća, pare koje odlaze za puteve su neuporedivo manje. Prvi razlog je rast ino duga, a drugi taj što se nisu ostvarila predviđanja da će putarska preduzeća zbog razvoja privrede i rasta prihoda od PDV-a dobiti i više nego što im pripada. Zapravo, desilo se potpuno obrnuto”, saopćeno je iz Transparency Internationala.

klix.ba

Related posts