Bevanda: Između entiteta nema saglasnosti o aranžmanu sa MMF-om

Nikad neću saglasiti s tim aranžmanom, ako u pismu namjere ne budu uključeni kantoni, poručio je Bevanda

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će odluka o aranžmanu sa Svjetskom bankom vrijednom 35,6 miliona eura biti donesena ove sedmice te upućena u daljnju proceduru. 

Bevanda je istaknuo da od aranžmana sa Svjetskom bankom nijedna konvertibilna marka ne ide u Budžet BiH te dodao da je isti slučaj i s aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), o kojem se sada tek pregovara.

Prema njegovim riječima, o podjeli sredstava trebaju se dogovoriti Republika Srpska i Federacija BiH, prenosi “Večernji list”.

– Budući da sam član Fiskalnog vijeća, gdje se donosi konačna odluka o aranžmanu sa MMF-om, moram reći da tamo nema saglasnosti između entiteta. Tamo sam također poručio da se nikada neću saglasiti s tim aranžmanom sa MMF-om ako u pismu namjere ne budu uključeni kantoni – istakao je Bevanda.

Takav stav on je obrazložio činjenicom da je borba protiv koronavirusa pitanje zdravstva, koje je u FBiH podijeljeno na Federaciju i kantone.

Bevanda je naglasio da je uz sve ove inicijative, kao ministar finansija započeo razgovore o uvođenju moratorija na kredite koje je uzela BiH, odnosno njeni entiteti, kantoni i općine.

– Time ću nastojati pokušati dobiti moratorij od godinu dana na otplate. Prema mom mišljenju, to je najjeftiniji put – rekao je Bevanda. 

Govoreći o pomoći privrednicima da izađu iz krize izazvane koronavirusom, ministar finansija je rekao da im treba pomoći, ali da i oni moraju pokazati neophodnu empatiju prema radnicima.

– Čini mi se da su najugroženije djelatnosti koje su niskokumulativne, a imaju puno pravnih subjekata. Ako je naređenje da se zatvori frizerski salon, a tamo radi dvoje ljudi, oni nemaju nikakvih drugih prihoda i ne mogu platiti obaveze – pojasnio je Bevanda.

Prema njegovim riječima, zatvoreni su hoteli, kafići, cijeli sektor uslužnih djelatnosti o kojima treba razmišljati prije nego o velikim sistemima.

Kada je riječ o budžetu BiH, Bevanda smatra da ga zemlja treba dobiti te izražava nadu da se članovi Predsjedništva “neće upustiti u pustolovine i da se novac usmjerava u razne fantomske fondove”.

Govoreći o prijedlogu da se smanje rezerve Centralne banke BiH i usmjere entitetima, Bevanda je rekao da nije za uspostavljanje takozvanih fondova “za koje se ne zna ni ko upravlja ili kako se troši”.

Izvor: Avaz.ba

Related posts