Besana noć za građane Sanskog Mosta: Nivo Sane 4,5 metara, a kiša i dalje pada

Mnogi građani na desnoj obali grada su jučer potpuno iselili donje spratove kuća strahujući od vodene stihije, jer su sjećanja na 2014. još uvijek svježa i bolna za stotine domaćinstava. Također je i stoka sklonjena na sigurno.

Ipak i pored činjenice da je kiša cijelu noć padala, a vodostaj tokom noći rastao po 5 cm na sat, jutros u 7 sati izmjeren je vodostaj od 441 cm, što je znatno niže od pomenutih 570 cm prije pet godina.

Dobre vijesti stižu uzvodno od Ključa gdje je nivo Sane u opadanju, a najveća pritoka Sanica devet kilometara uzvodno također ne pokazuje rast vodostaja. U blagom opadanju su i ostale pritoke pa se u narednim satima očekuje i usporavanje rasta Sane.

Doduše, situacija je i dalje daleko od zadovoljavajuće, s obzirom na to da kiša ne prestaje. Još uvijek je moguće da Sana iziđe iz svog korita, a jučerašnje prognoze nadležnih institucija govore da bi vodostaj tokom dana mogao doći na 500 cm, pola metra ispod dramatičnih 570 cm iz 2014. godine, ako padavine ne budu obilnije.

Tokom jučerašnjeg dana i posebno noći ekipe na terenu su radile na podizanju nasipa od glinenog materijala na lokalitetima Gerzovo i Jezernice gdje je Sana 2014. godine izašla iz korita i poplavila kompletnu desnu i dio lijeve obale grada.

U radovima su učestvovali pripadnici Civilne zaštite FBiH i Općine Sanski Most, pripadnici drugih javnih institucija i službi, privatnih preduzeća, udruženja, kao i građani volonteri. Tokom noći je osigurano 32 hiljade vreća s pijeskom koje su podijeljene vlasnicima privatne imovine u cilju zaštite od poplava.

Kritična situacija je i u okolini Žepča gdje je poplavljena i željeznička pruga i lokalni putevi.

Related posts