Avion prisilno sletio na napušteni aerodrom kod Bihaća, Hrvatska nadležna za istragu incidenta

Privatni avion tipa Diamond DA62, koji je iz Austrije letio za Crnu Goru, 1. novembra je prisilno sletio na napušteni aerodrom Željava kod Bihaća, iako po planu leta nije ni planirao da ulazi u zračni prostor Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba iz Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA). Razlog prinudnog slijetanja bio je nedostatak goriva.

“Pilot aviona je ATS jedinici Hrvatske kontrole zračne plovidbe deklarisao ‘fuel emergency’, odnosno problem nedostatka goriva, te zatražio prinudno slijetanje na najbliži aerodrom. Po zaprimanju zahtjeva ATS jedinica HKZP-a je koordinirala s Centrom letnih informacija BHANSA-e (FIC) u Banjoj Luci. Pilot aviona je odlučio da slijetanje izvede na poletno-sletnu stazu bivšeg vojnog aerodroma Željava koja se nalazi u graničnom području između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, kazali su nam iz BHANSA-e.

Dodaju da je po zaprimanju informacije da se radi o vanrednom događaju FIC Banja Luka postupio po proceduri za postupanje u hitnim slučajevima i vanrednim situacijama na način da je uz održavanje komunikacije s pilotom aviona o svemu obavijestio i Spasilačko koordinacijski centar BiH BHANSA-e (BH RCC).

“BH RCC je zbog prisilnog slijetanja vršio operativne mjere koordinacije vođenja akcije razmjenjujući sve informacije s predstavnikom operatora letjelišta Golubić, FIC-om Banja Luka, policijskim službenicima Granične policije BiH na graničnom prijelazu Izačić te pilotom aviona. O slučaju je odmah obaviještena i Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) zbog eventualnog daljnjeg poduzimanja aktivnosti iz djelokruga poslova BHDCA u slučaju da se dogodi vanredan događaj”, navode iz BHANSA-e.

Odmah po slijetanju aviona službenici Granične policije BiH obavijestili su BH RCC da je avion sletio na područje državne granice i to na teritoriju Republike Hrvatske te je preneseno da je između nadležnih službi granične policije dogovoreno da sve daljnje aktivnosti preuzima Hrvatska.

“Pošto se avion u trenutku zaustavljanja nalazio na teritoriju Republike Hrvatske, odnosno da je objavio vanredno stanje na frekvenciji nadležne kontrole letenja RH, zrakoplovne istražne vlasti RH su nadležne za daljnje postupanje po ovom pitanju (istraga ozbiljnog incidenta), pri čemu BHANSA stoji na raspolaganju”, ističu iz BHANSA-e.

Podsjećamo, aerodrom Željava je smješten na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske ispod i unutar planine Plješevice, u blizini grada Bihaća. Bio je najopremljeniji jugoslavenski aerodrom i jedan od tri vodeća vojna aerodroma u Evropi. Bivša JNA je 17. maja 1992. godine minirala aerodrom s 56 tona eksploziva i time ga u potpunosti onesposobila, a zub vremena učinio je da njegova unutrašnjost u potpunosti propadne.

Related posts