Bosanski Petrovac: Počinje izmještanje migranata

Čim ovo prođe okupićemo se i idemo direkt pred kamp, rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH

Migranti koji borave na ulicama u Bihaću i napuštenim objektima već u petak bi trebalo da budu premješteni u novoformirani kamp Lipa, napravljen između Bihaća i Bosanskog Petrovca, međutim odmah nakon što prestane vanredno stanje zbog virusa korona, Srbi će organizovati proteste i tražiti izmještanje migranata s tog područja.

– Vlasti u Federaciji dan ili dva nakon što je proglašena pandemija otpočele su gradnju kampa jer su znale da im u normalnim okolnostima to nikad ne bi prošlo. Šta da radimo sada, da idemo gore i protestujemo – ne možemo jer je zabranjeno okupljanje, ali čim ovo prođe okupićemo se i idemo direkt pred kamp”, rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH. 

On naglašava da je parcela na kojoj je napravljen kamp sa svih strana okružena srpskom zemljom, da nema ucrtanog puta i da je do tog kampa nemoguće doći a da se ne pređe preko nečije privatne zemlje. Takođe, naglasio je da se novoformirani migrantski kamp u selu Lipa nalazi samo 100 metara od crkve, te da su Srbi s tog kraja ogorčeni i prestrašeni.

Da će se već u petak početi sa prebacivanjem migranata iz Bihaća i okoline u kamp Lipa potvrdio je i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, koji je nedavno naglasio da je do toga trebalo doći i prije, ali da je radove usporilo to što kamp mora ispunjavati sve kriterijume međunarodnih organizacija koje brinu o migrantima. 

On je rekao i da su procjene da u Bihaću ima oko 1.500 migranata koji borave na otvorenom ili u napuštenim objektima, te da će sve aktivnosti u vezi s održavanjem kampa i brige za migrante biti finansirane iz međunarodnih sredstava. O samom kampu brinuće Međunarodna organizacija za migracije.

Goran Broćeta, delegat Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, rekao je da izgradnja migrantskog centra u srpskom selu Lipa govori da je cilj federalnih vlasti da očiste FBiH od Srba.

Izvor: Avaz.ba

Related posts