Američki naučnici rade na genijalnom rješenju za pronalazak nestalih u BiH

Takozvana LIDAR tehnologija, koja samoupravljajućim vozilima omogućava da „vide“ i prate okolinu, mogla bi uskoro biti korištena u BiH za pronazak nestalih osoba.

Ovu informaciju je američke medije potvrdila Amy Mundorff, profesorica na Univerzitetu u Tennesseeju.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji u BiH bi mogle biti pronađene lokacije masovnih grobnica i to tako što bi bile posmatrane promjene na zemljištu.

Ovo genijalno rješenje moglo bi pomoći u pronalasku 6.500 osoba za kojima se još uvijek traga u BiH. Žrtve bi tako pronašle svoj smiraj, a porodice bi mogle sahraniti svoje najmilije koje su izgubili u proteklom ratu.

Mundorff je svojevremeno posjetila prijatelje u BiH koji su je upoznali sa problemom pronalaska nestalih u BiH. Istražitelji su se uglavnom oslanjali na iskaze svjedoka, ali i to je, zbog promjena na zemljištu tokom vremena, bio neefikasan način u pojedinim slučajevima.

„Morao je postojati bolji način“, rekla je Mundorff.

Ona je počela raditi na rješenju i to tako što se fokusirala na LIDAR tehnologiju, kojom se praktično usmjeravaju infracrvene zrake na pojedina područja, te se tako mjeri vrijeme koje je potrebno da se zrake vrate na izvorno mjesto. Ova tehnologija se danas koristi u mapiranju, ali i arheologiji.

Mundorff je u Forenzičkom antropološkom centru počela raditi i na konkretnim slučajevima. Naime, svake godine, više od 100 tijela stigne u ovaj centar, zahvaljujući ljudima koji su prije smrti pristali da njihova tijela budu donirana u ove svrhe.

Početno istraživanje je trajalo dvije godine i pokazalo je da LIDAR tehnologija može otkriti promjene na zemljištu, u dijelovima gdje su zakopana donirana tijela, čak i na mjestima koje je prekrilo rastinje. Ovo istraživanje je nedavno objavljeno i u naučnim magazinima.

Mundorff je istakla da su za nastavak istraživanja potrebna finansijska sredstva.

„Željela bih da se ova tehnologija u konačnici koristi širom svijeta, u oblasti ljudskih prava i istraga na ovom polju. Ukoliko ne pronađete tijela, oni koji su odgovorni nikada neće biti kažnjeni“, rekla je Mundorff.

I pored korištenja LIDAR tehnologije, odnosno snimanja terena iz helikoptera, Mundorff je istakla da će ipak biti potrebni i ljudi na terenu koji će iskopati grobnice. No, ova tehnologija bi u velikoj mjeri pomogla istražiteljima da dođu do lokacija masovnih grobnica.

fokus.ba

Related posts