Američka vlada ostala bez finansiranja, nastupila djelimična paraliza službi

Američki Senat nije postigao dogovor o finansiranju te je američka vlada u ponoć po lokalnom vremenu ušla u finansijsku blokadu.

Demokrate i republikanci nisu uspjeli riješiti spor o imigraciji i potrošnji te je propalo usvajanje prijedloga za nastavak finansiranja vlade u Washingtonu. Prijedlog budžeta o finansiranju vlade do 16. februara nije dobio potrebnih 60 glasova.

Djelimična paraliza zahvatila je agencije, programe i usluge koje vlada finansira, a zaposleni u agencijama i ministarstvima koji se ne smatraju ključnim prestat će s radom dok Kongres ne bude u stanju da usvoji zakon o federalnom budžetu.

Zasad je nemoguće predvidjeti dokad će ovakvo stanje potrajati, a iz Bijele kuće je poručeno da su demokrate u Senatu politiku stavile iznad nacionalne sigurnosti, porodica vojnika, djece i mogućnosti zemlje da služi svim Amerikancima.

Trump je na Twitteru objavio kritiku demokratama napisavši da žele ilegalnu imigraciju i slabe granice.

Do zadnje paralize američkih institucija došlo je 2013. godine za vrijeme Baracka Obame i to stanje trajalo je 16 dana.

Mnoge vladine kancelarije, kao i nacionalni parkovi i mjesta spomenika, će biti zatvoreni, s obzirom na to da federalni zakon nalaže zatvaranje agencija ukoliko Kongres ne izdvoji novac za njihovo finansiranje.

Radit će ključne službe poput nacionalne sigurnosti, pošte, kontrole leta, neophodnih ljekarskih službi i slično.

klix.ba

Related posts