Ambasadorica Kine posjetila mljekaru Meggle u Bihaću

U sklopu dvodnevne posjete Unsko-sanskom kantonu ambasadorica Narodne Republike Kine Chen Bo, zajedno sa premijerom USK Huseinom Rošićem, obišla je danas mljekaru Meggle u Bihaću, gdje je razgovarala sa direktorom Kemalom Hrnjićem.

Ambasadorica je izrazila interesovanje mogućnostima saradnje kineskih kompanja sa Meggleom, te je istakla da izvoz mlijeka u Kinu zahtijeva uspostavljanje odgovarajućeg zakonodavnog okvira, a ambasada je spremna da pomogne u otvaranju kineskog tržišta za mlijeko iz BiH.

– Međutim, postoji mogućnost saradnje Megglea sa kineskim kompanjama koje djeluju na prostoru EU za koju vaša država ima dozvolu za izvoz. Ovo je proces u koji možemo krenuti veoma brzo, s obzirom na to da ne postoje formalne prepreke – izjavila je ambasadorica.

Kako je rekao direktor Hrnjić, Unsko-sanski kanton ima veliki potencijal kad je u pitanju mljekarstvo, a mlijeko koje se proizvodi na tom području je veoma kvalitetno.

– Naš trenutni problem je višak proizvedenog mlijeka i saradnja sa kineskom kompanjama sigurno bi nam bila od velike pomoći u njegovom riješavanju – dodao je Hrnjić.

Premijer Rošić je tokom današnje posjete još jednom potvrdio spremnost kantonalne Vlade da bude na raspolaganju svim potencijalnim kineskim investitorima.

– Drago mi je što smo zainteresovali ambasadoricu za poljoprivrednu proizvodnju na prostoru USK. Mi jesmo prvak u proizvodnji mlijeka u Federaciji i trebamo ovoj grani poljoprivrede pružiti maksimalnu podršku – kazao je premijer.

Related posts