Ambasador BiH u Belgiji: U Briselu su umorni od našeg političkog nadmudrivanja

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji Draško Aćimović bilateralne odnose između BiH i Belgije ocijenio je jako dobrim, istakavši u razgovoru za Fenu da je ova zemlja, za razliku od neutralnog statusa koji je imala tokom prošle godine, sada preuzela aktivnu ulogu u pogledu BiH.

“Jako sam zahvalan belgijskim vlastima na konkretnim potezima u pravcu podrške BiH u EU integracijama. Još prije godinu dana ponudili su nam stručnu pomoć u svim pitanjima u vezi mehanizma koordinacije, kao i specijalnu obuku u Briselu za naše ljude koji budu uključeni u taj mehanizam”, podsjetio je.

Osim toga, kaže, obnovljena je i saradnja s grupom prijateljstva pri Parlamentu Belgije koja je bila deaktivirana 2008 godine.

“Imamo njihovu aktivnu podršku za naš put u EU”, istakao je, uz konstataciju da je Belgija zaista iskreni prijatelj BiH.

Govoreći o mogućnostima proširivanja ekonomske saradnje između dvije zemlje, naglasio je da postoje velike mogućnosti za saradnju u svim segmentima ekonomskih odnosa, ali da stalna radikalizacija odnosa i podizanje tenzija u BiH odbijaju investicije, što je, po mišljenju ambasadora, u potpunosti razumljivo.

“Investicije traže mir i sigurnost i trebamo imati za cilj da se stvari smire te da počnemo raditi na uspostavi povjerenja, jer ćemo samo tako moći iskoristiti spomenute mogućnosti”, podvukao je.

Na pitanje kako u Briselu ocjenjuju trenutnu političku situaciju u BiH, odgovorio je da su “zaista umorni od našeg neprestanog nadmudrivanja i podizanja tenzija.“

“Od entuzijazma i ispružene ruke koju smo imali prije godinu dana, s njihove strane je, zbog našeg ponašanja, sve prilično zahladilo”, ocijenio je ambasador.

Za situaciju u vezi s Upitnikom Evropske komisije, koji je već trebao biti završen i poslat, kaže da predstavlja veliko razočarenje za Brisel te da su posebno iznenađeni, budući da 2017. nije izborna godina u BiH, sporim radom na pitanjima iz Upitnika.

“Prošla i ova godina su trebale, baš iz tog razloga, biti iskorištene da se što više uradi na Upitniku”, smatra Aćimović.

On ističe da su briselske diplomate u pogledu puta BiH ka Evropskoj uniji stava da moramo odlučiti šta hoćemo i da se, ako zaista želimo da idemo u pravcu EU integracija, moramo početi ponašati ozbiljno i prihvatiti standarde koje imaju i sve druge evropske zemlje.

“Ako odlučimo da krenemo sa iskrenim partnerstvom, Evropa će nam ponovo dati ruku i šansu da dođemo do kandidatskog statusa koji nam otvara daleko veće mogućnosti povlačenja novca za razne projekte”, napominje amabasador.

Osim toga, dodao je, dobijanje kandidatskog statusa daje signal investitorima da zemlja ide u dobrom pravcu i da se u nju može ulagati, što bi dovelo do porasta broja zaposlenih i zaustavljanja odlaska mladih i stručnih ljudi.

“Sve države u našem okruženju su ili ušle u EU ili imaju kandidatski status, a BiH se nalazi na raskrsnici te je pitanje da li će biti izolovana od Evrope, ili će biti dio nje”, ističe Aćimović.

Ambasador Aćimović je tokom razgovora napomenuo da je dobio poziv da učestvuje kao jedini govornik iz regiona na međureligijskom samitu zemalja G20, koji će biti održan u Njemačkoj u okviru samita lidera G20.

Pojasnio je da je tema ovogodišnjeg G20 Međuvjerskog samita “Religija, održivi razvoj i izbjeglička kriza“ te da će okupiti međunarodne stručnjake iz oblasti prava, ekonomije, politike, kao i svjetske lidere iz različitih regija, poslovnog i humanitarnog svijeta.

Cilj samita je naglašavanje uloge religije u promoviranju globalnih ciljeva razvoja svijeta nakon 2015. godine, što je ujedno i fokus Njemačke koja je domaćin ovogodišnjeg samita lidera G20.

“Velika mi je čast što sam pozvan, a posebno što ću imati priliku govoriti o temi ‘Religija i biznis’. To je, zaista, jedinstvena prilika da se čuje i naš glas na tako važnom mjestu”, kazao je ambasador, kojeg je za govornika o ovoj temi kvalificirala karijera u ekonomiji, odnosno vođenje projekta “Eurolife“ (finansijsko posredovanje), koji je imao više od 35.000 zaposlenih u 11 evropskih država.

Osim navedenog, tome je doprinio i njegov odnos prema religiji zbog kojeg je dobio i orden Svetog Mihaila za širenje međureligijske tolerancije Ukrajinskog Patrijarha.

Tema o kojoj će govoriti, kaže, može izgledati utopistička, ali bi mogla donijeti korist, ne samo građanima BiH i regiona već i samim religijama.

“Želim prvo predstaviti tu ideju na samitu u junu te vidjeti da li možemo dobiti međunarodnu pomoć i podršku za nju”, kazao je ambasador BiH u Kraljevini Belgiji.

Related posts