Ambasada Izraela napustila Dodikovu vilu u Beogradu: Predsjednik RS je kompromitovan

Izraelska ambasada u Beogradu od 1. januara ove godine zvanično više ne koristi vilu na Dedinju čiji je vlasnik predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Prema tvrdnjama izvora BN-a, izraelska vlada je odlučila da od 1. januara ove godine više ne koristi Dodikovu vilu za potrebe ambasade te zemlje u Beogradu, upravo zbog toga što je on kompromitovan u javnosti i što je nepoželjna ličnost za mnoge zemlje.

Dodik je vilu kupio kada je bio premijer Republike Srpske 2007. godine od Komercijalne banke, iako je kredit za nju podigao 2008. godine pod sumnjivim okolnostima u Pavlović banci, što je bio predmet istrage Tužilaštva BiH.

Vila je površine 341 m2, posjeduje garaže od 45 m2 i pomoćne prostorije od 63 m2 te zemljište uz objekt površine veće od 350 kvadratnih metara. Nalazi se u ulici Vaska Pope na broju 16 u Beogradu.

Kako su mediji tvrdili, sudski vještak građevinske struke Aleksandar Petrović u svom izvještaju je napisao da se prizemlje sastoji od hodnika, dnevnog boravka, spavaćih soba, kuhinje, mokrog čvora i ostave.

Sprat se sastoji od hodnika sa dnevnim boravkom, kuhinje s trpezarijom, spavaćih soba, mokrog čvora i posebnog dijela u kojem je smješten WC. U dijelu sprata se nalaze spavaće sobe različitih veličina.

Vilu koja je izgrađena 2005. godine vještak je procijenio na 1.260.000 eura.

Još ranije Dodik je kazao da je vilu na Dedinju kupio od Komerijalne banke i da ju je iznajmio izraelskoj ambasadi u Beogradu za iznos od blizu 55 hiljada eura na godišnjem nivou.

“Kirija ide na otplatu kredita za kuću koja je i pod bankarskom hipotekom na period od deset godina”, rekao je Dodik još 2010. godine, kada je priznao da ima vilu u Beogradu.

Ambasada Izraela u Beogradu nikada nije zvanično potvrdila da se nalazi u vili čiji je vlasnik bio pod istragom zbog kredita podignutog na sumnjiv način u Pavlović banci.

I vlasnik Pavlović banke i službenici koji su dali kredit bili su predmet istrage Tužilaštva BiH koja je okončana također pod sumnjivim okolnostima. Postavlja se pitanje kako će sada Dodik otplaćivati kredit čija rata je veća od njegove predsjedničke plate u Republici Srpskoj.

/klix.ba

Related posts