Akademija povodom godišnjice smrti Alije Izetbegovića: Nije bio samo političar, nego i mislilac i pisac

Povodom 14. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana Akademija posvećena sjećanju na život i djelo rahmetli predsjednika Izetbegovića.

Akademiji u Narodnom pozorištu Sarajevo su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog i javnog života BiH, između ostalih, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Kako je istaknuto na ovom skupu, Alija Izetbegović nije bio samo političar, nego i mislilac i pisac koji nam je ostavio vrijedne knjige i pouke.

Direktor JU Muzej “Alija Izetbegović”, Adnan Žiško, podsjetio je u obraćanju prisutnima da je organizator Akademije ovaj Muzej, koji je otvoren prije deset godina. Žiško je rekao da su iza njih brojne aktivnosti te da su posebno ponosni na rad s mladim ljudima.

Mirko Pejanović, profesor i dopisni član Akademije nauka i umjetnosti BiH, podsjetio je na prve početke, dane i godine kada je Alija Izetbegović došao na političku scenu.

– Alija Izetbegović dolazi na političku scenu u BiH u prvoj polovini 1990. godine. Svoju političku aktivnost započinje izborom za predsjednika Stranke demokratske akcije u maju 1990. godine. Nakon što su provedeni višepartijski parlamentarni izbori, u novembru 1990., Alija Izetbegović je izabran za predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH – kazao je Pejanović.

On je govorio i o danima opsade i svakodnevnog granatiranja Sarajeva od aprila 1992., sve do 1995. godine i agresije na BiH.

– Alija Izetbegović i ratno Predsjedništvo RBiH je imalo dva izbora: kapitulirati pred moćnom vojnom silom ili organizovati otpor. Odabrano je ovo drugo. Formirana je Armija RBiH – kazao je Pejanović u obraćanju prisutnima.

Istakao je da je 1995. godine potpisan Dejtonski mirovni sporazum, kojim je BiH ušla u historijski period izgradnje mira.

Alija Izetbegović bio je prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovni komandant Armije RBiH tokom agresije na BiH. Izetbegović je rođen 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik, radio je u više sarajevskih preduzeća.

Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom, “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA, 25. maja 1990. godine, postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima, 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora, 1996. godine, izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH. Autor je većeg broja publicističkih radova, studija i knjiga koje su prevedene na više svjetskih jezika.

Related posts