Ajdinović: Od 8. aprila 484 osobe upućene u karantin

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je danas da su do sada izrečene mjere izolacije za ukupno 26.035 osoba.

Tokom jučerašnjeg dana izrečeno je 166 takvih rješenja, i to za osobe koje su utvrđene kao izuzeci – za vozače u međunarodnom transportu, za prekogranične radnike, za osobe koje su u prekograničnom prometu, za pilotsko-kabinsko osoblje i mašinovođe, te za teško oboljele osobe s medicinskim transportom.

Od 8. aprila ukupno su 484 osobe u prekograničnom prometu upućene u šatorske, a potom i u karantenske prostore, s tim da je za jučerašnji dan taj broj iznosio 34.

Mjere kućne izolacije danas ističu za 209 osoba, a ukupno ih je do sada isteklo 20.842.

– Dežurni tim tržišnog inspektorata tokom današnjeg dana izvršio je pet inspekcijskih i jedan kontrolni nadzor. Inspekcijskim nadzorima utvrđeno je sedam prekršaja, a neodgovornim privrednim subjektima izrečeni su i prekršajni nalozi u iznosu od 16.200 KM – kazao je Ajdinović.

Kako je rekao, tržišni inspektorat na području FBiH od početka krize s cijenama pa do sada izvršio je ukupno 243 inspekcijska nadzora, u kojima je utvrđeno 269 prekršaja, s ukupnim finansijskim teretom od 433.150 KM.

– Također, izvršeno je i 180 kontrolnih nadzora, kod isto toliko privrednih subjekata koji nisu kršili zakon i odluke Vlade FBiH – poručio je Ajdinović.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts