Afera u Srbiji: Ko je poslao 200 vojnika da odaju počast četničkom vođi Draži Mihailoviću?

Vojsku Srbije potresa afera nakon što su njeni pripadnici 5, maja, u vrijeme kada svijet obilježava pobjedu nad fašizmom, odali počast i položili vijenac na spomenik vođi četničkog pokreta generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću na Ravnoj gori.

U Ministarstvu odbrane tvrdili su da vojnici to učinili samoinicijativno, ali Blic saznaje da je o svemu bio obaviješten načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i da je za to dao odobrenje.

Zbog toga je, prema saznanjima Blica, Ministarstvo odbrane pokrenulo istragu.

U danima kada se u svijetu obilježava pobjeda nad fašizmom, čak četiri autobusa Vojske, u kojima je bilo oko 200 osoba, zaputilo se 5. maja na Ravnu goru, kako bi položili vijence na spomenik četničkom vođi i saradniku nacista u Drugom svjetskom ratu Draži Mihailoviću. Šira javnost za to vjerovatno ne bi ni znala da se na društvenim mrežama nije pojavila fotografija sa tog događaja.

U prvom trenutku, Ministarstvo odbrane je ćutalo, da bi potom demantiralo da su vojnici učestvovali u obilježavanju godišnjice Ravnogorskog pokreta. Blicu je u kabinetu Aleksandra Vulina nezvanično potvrđeno da je fotografija koja je objavljena na društvenim mrežama autentična, ali i da su pripadnici VS odali počast četničkom komandantu “samoinicijativno”.

Related posts