Afera: Bihaćki hirurzi i dalje odstranjuju organe prema nalazima dr. Balaban!?

Hapšenje prijedorske patologinje dr. Nikoline Balaban koja je donedavno radila u Kantonalnoj bolnici (KB) “Dr. Irfan Ljubijankić” zbog fatalnih patohistoloških nalaza kojima su ugrožavani životi pacijenata, očekivani je epilog jedne kontroverzne i apsurdne ljekarske karijere.

Zabrana rada

Kada su isplivali dokazi nestručnog rada Nikoline Balaban u vidu revizija njenih nalaza, a pacijentima odstranjivani zdravi organi, odreagirali su bihaćka policija i tužilaštvo. Kako saznaje “Avaz”, nadležna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Bihaću Alida Kadić pustila je jučer dr. Balaban na slobodu nakon saslušanja, ali uz zabranu da obavlja poslove u struci.

U Upravi KB-a vlada šutnja, iako su oni najpozvaniji da “nešto kažu”. Poznato je da su svi patohistološki nalazi dr. Balaban, njih oko 800, poslani na reviziju u druge medicinske ustanove, što će koštati oko 100.000 KM. Strahuje se od rezultata revizije.

Armina Rekić, 32-godišnja Bišćanka, greškom uhapšene patologinje ostala je bez maternice.

– Nemam šta više reći, sada je na redu pravosuđe, a ja sam tužila KB za nesavjesno liječenje i uništeno zdravlje – kazala nam je Rekić, vidno uznemirena na spomen dr. Balaban.

Ona nije jedina koja se odvažila da javno progovori o fatalnim greškama uhapšene patologinje. I Bekira Kržalić je optužila dr. Balaban za pogrešnu dijagnozu, nakon koje joj je odstranjena zdrava dojka.

Bez licence

No, “minuli rad” dr. Nikoline Balaban, koja je u bihaćku KB primljena bez konkursa, stručnih provjera, probnog rada, te je radila i bez licence Ljekarske komore USK, uzima svoje žrtve i ovih dana, kada ona ne radi u toj ustanovi, jer su njeni nalazi još na snazi.

Zvuči nevjerovatno, ali 6. marta ove godine hirurg Goran Galić je, prema nalazu dr. Balaban, odstranio želudac 61-godišnjoj pacijenti Lj. V. iako se već tada „na sva zvona“ pričalo o sumnjivim nalazima dr. Balaban, a policija i Tužilaštvo već radili svoj posao.

Revizija nalaza dr. Balaban na Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta u Sarajevu utvrdila je da pacijentica LJ. V. ima samo čir na želucu!?

Kako je radila u Prijedoru

Prije “karijere” u Bihaću, dr. Balaban je u Opštoj bolnici u Prijedoru godinama šefovala na Odjelu patologije, gdje je, kako se saznaje, također bilo mnogo žalbi na njen rad, ali je to, navodno, sakrivano. No, direktor Opšte bolnice u Prijedoru dr. Mirko Sovilj tvrdi suprotno.

– Mi nismo imali prijava na pogrešne nalaze, ali je bilo kašnjenja njenih nalaza. Nekada su njeni nalazi slani u Beograd i to smo tako razrješavali, ali nismo imali žalbe pacijenata. Bilo je slučajeva kada su pacijenti na svoj zahtjev uzimali materijal i svoje pločice i nosili u druge ustanove, ali sve je bilo u skladu s već ranije postavljenom dijagnozom – tvrdi dr. Sovilj, koji se sjeća “samo jednog spornog ginekološkog nalaza koji je izdala Balaban”.

/avaz.ba

Related posts