4 ključne stvari koje morate znati o gestacijskom dijabetesu

Gestacijski dijabetes najčešće se javlja u drugom tromjesečju trudnoće, a fetus trudnica s gestacijskim dijabetesom raste brže, učestalija je pojavnost anomalija u razvoju, ali i preuranjeni porod koji češće završava carskim rezom.

Dijabetes koji se javlja u trudnoći nazivamo gestacijski dijabetes (GDM). Pogađa 2 do 4 posto trudnica jer je metabolizam ugljikohidrata u trudnoći promijenjen zbog pojačanog izlučivanja postojećih hormona te novonastalih hormona posteljice, piše “Ordinacija“…

Ne liječi li se, nepovoljno utiče ne samo na trudnoću, nego i na fetus te na budući život i majke i djeteta, a povećava i smrtnost djece.

GDM se najčešće javlja u drugom tromjesečju trudnoće zbog inzulinske rezistencije.

“Što je viša gestacijska dob, vrijednosti inzulina kod zdravih trudnica prije jela povišenije su”, objašnjava prof. dr. sc. Marina Ivanišević s Klinike za ženske bolesti i porođaje KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u svom radu Dijabetes i trudnoća. U trećem se tromjesečju efikasnost inzulina smanjuje za čak 50 do 70 posto, što jasno govori o razvoju inzulinske rezistencije.

Stvorene količine inzulina u trudnoći imaju ograničen uticaj na metabolizam ugljikohidrata pa se u organizmu stvara otpornost na inzulin koja pogoršava manifestni dijabetes i uzrokuje gestacijski dijabetes. Fetus trudnica s GDM-om raste brže, češće su anomalije u njegovu razvoju, kao i prijevremeni porodi te komplikacije u trudnoći i na porodu, a u većem broju slučaja trudnoća se okončava carskim rezom.

1. Rizični faktori za GDM

To su: dijabetes u porodici, previše plodne vode, raniji spontani pobačaji, preveliki porast tjelesne težine, češće infekcije gljivicama, pozitivan šećer u mokraći, raniji porodi s porođajnom težinom djeteta > 4000 g, GDM u prethodnoj trudnoći.

2. Pretrage za utvrđivanje gestacijskog dijabetesa

Svim bi trudnicama u početku trudnoće trebalo odrediti nivo šećera u krvi natašte, a OGTT testom nakon 24. sedmice trudnoće ili ranije ako je prisutan koji od navedenih rizičnih faktora.

3. Nivo glukoze u krvi

Iznosi li pri OGTT-u nivo glukoze u krvi natašte 5.1 mmol/L ili više, nakon 60 minuta 10 mmol/L ili više, odnosno nakon 120 minuta 8.5 mmol/L ili više, trudnici se dijagnosticira gestacijski dijabetes.

4. Savjeti trudnicama

Obroci trebaju biti redovni s manjim međuobrocima, jesti hljeb od cjelovitog brašna, žitarice, grahorice, tijesto, rižu, voće i povrće, a izbjegavati jako zašećerenu hranu i pića. Kuhati s malo masnoća, izbjegavati proizvode s puno masti. Piti puno vode i svakodnevno se šetati.

Related posts