Zvizdić: Odgovaranje na Upitnik EK završeno unatoč blokadama

Priprema i usaglašavanje Odgovora na Upitnik Evropske komisije predstavljali su najkompleksniju fazu u dosadašnjem procesu ispunjavanja obaveza iz evropske agende za Bosnu i Hercegovini i taj posao, unatoč različitim blokadama i opstrukcijama, uspješno je završen, naglasio je u izjavi za Fenu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

– Trebamo biti sretni sam jer su opredijeljenost i zalaganje prepoznali i najviši dužnosnici Evropske unije od kojih smo dobili samo dobre i pozitivne poruke. Zapadni Balkan je ponovo u fokusu zanimanja EU, a na nama je da se fokusiramo na konkretne zadaće i iskoristimo pruženu šansu da bi BiH što prije dobila kandidatski status i sustigla, a ako bude dovoljno političke volje, i prestigla susjede na putu evropskih integracija – podvukao je Zvizdić.

Mišljenja je da je čin predaje Odgovora na Upitnik Evropske komisije zapravo najbolji odgovor onima koji su proteklih mjeseci uporno ponavljali da u BiH nema napretka i da je optimizam bio bez pokrića.

– Sutrašnji dan će pokazati sve ono sto su u proteklom periodu, u skladu sa svojim ustavnim i administrativnim nadležnostima, uradili Vijeće ministara BiH, Direkcija za evropske integracije, entiteti i kantoni – zaključio je predsjedavajući Zvizdić u izjavi za Fenu.

Related posts