Zna li on da vozi: Sarajlija za saobraćajne prekršaje duguje 43.000 maraka

Građani BiH za saobraćajne prekršaje duguju blizu 55 miliona KM, pokazuju podaci Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Najveći pojedinačni dug za saobraćajne prekršaje ima vozač iz Sarajeva, koji duguje više od 43.000 KM, što znači da mu treba 50 prosječnih plata da bi izmirio dug. Ovaj vozač bi trebao raditi naredne četiri godine samo da bi platio saobraćajne prekršaje koje je počinio.

U RS-u najveći pojedinačni dug za prekršaje u saobraćaju iznosi oko 29.000 KM, a napravio ga je vozač iz Han Pijeska.

Po 26.000 KM su za prekršaje dužni vozač iz Modriče i vozač iz Novog Grada. Najčešći saobraćajni prekršaji u ovoj godini, kako navode u agenciji IDDEEA, bili su prekoračenje brzine i vožnja bez sigurnosnog pojasa.

– Na trećem mjestu najčešćih saobraćajnih prekršaja su vožnja neregistriranog vozila i bez upaljenih kratkih svjetala, zatim nepropisno parkiranje i vožnja bez važeće vozačke dozvole – kažu u agenciji IDDEEA.

Novim Zakonom o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH propisane su rigorozne kazne za saobraćajne prekrašaje koje se kreću od 50 KM za nevezanje pojasa, do čak 1.000 KM za vožnju pod utjecajem alkohola.

Prema Zakonu o prekršajima kazna za prekršaje se smanjuje za pola ukoliko se plati u roku od osam dana. To očigledno nije utjecalo na pojedine nesavjesne vozače da plate dug na vrijeme, piše Blic.rs.

Stručnjaci kažu da država, s druge strane, nije našla način da spriječi gomilanje dugovanja za saobraćajne prekršaje. Policija piše prekršajne naloge, a ako se dug za prekršaje ne plati u roku od godinu dana, obavještava se Poreska uprava da izvrši prinudnu naplatu.

Problem je što većina nesavjesnih vozača nema nikakva primanja niti vozilo ili bilo koju drugu imovinu u svom vlasništvu, od koje se može naplatiti dug, zbog čega prolaze nekažnjeno.

– Tome bi mogao doći kraj jer je najnovijim izmjenama Zakona o prekršajima uvedeno da ako se u roku od tri godine ne naplati dug za prekršaje, novčana kazna se pretvara u kaznu zatvora – kažu u Agenciji za sigurnost saobraćaja RS-a.

Mićo Miljević, saobraćajni inžinjer, rješenje vidi u oduzimanju vozila višestrukim povratnicima u činjenju saobraćajnih prekršaja, što je policija radila na području Kantona Sarajevo prošle godine.

Related posts