Zijadin Sela neće podržati Makedonca za predsjednika

Alijansa za Albance, opoziciona stranka u Sjevernoj Makedoniji, ograđuje se od tvrdnje da će podržati predsjedničkog kandidata Makedonca u drugom krugu glasanja na predstojećim predsjedničkim izborima, prenosi portal Plusinfo.

Na osnovu dosadašnjih istraživanja, u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji ući će kandidati koalicije okupljene oko vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije – SDSM Steva Pendarovski i najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkovska.

Oboje su makedonske nacionalnosti.

Favorit na ovim izborima je Pendarovski, imajući u vidu činjenicu da ga je podržala i najveća vladajuća albanska stranka u Sjevernoj Makedoniji, Demokratska unija za integracije – DUI.

Iz Alijanse za Albance navode da su oni uvijek radili i da će nastaviti raditi na unapređenju statusa Albanaca u Sjevernoj Makedoniji.

Unapređenje prava Albanaca

“Alijansa za Albance ne radi na političkom trgovanju iza očiju javnosti, niti za predsjedničke, niti za lokalne izbore. Naš jedinstveni cilj je pobjeda za iskrene Albance. Nikada nismo kreirali izborno partnerstvo ni s jednim makedonskim entitetom, niti ćemo to uraditi u bilo kom trenutku ako to nije u smjeru unapređenja prava Albanaca i u skladu s našom političkom platformom”, kaže se u saopćenju Alijanse.

Kako se navodi, “Albanci dobro znaju ko trguje i ko stoji na vratima vlade bez principijelnog i transparentnog sporazuma, već samo zbog uskih interesa klana ili opstanka zbog brojnih hipoteka”.

Lider Alijanse za Albance Zijadin Sela bio je životno ugrožen zbog nanijetih tjelesnih povreda tokom nereda u makedonskom Sobranju 27. aprila 2017. godine.

Kako je on tada navodio, cilj napadača je bio njegova likvidacija.

Izvor: Agencije

Related posts