Zbijanje redova za vlast: Izetbegović želi i DF i SBB-ov blok, a Dodik podršku PDP-a i SDS-a

Vodeće stranke poput SDA i SNSD-a konstantno vode razgovore, nešto dalje od očiju medija sa potencijalnim partnerima. Tako je lider SDA Bakir Izetbegović jučer neformalno u jednom ugostiteljkom objektu razgovarao sa predsjednikom PDA Mirsadom Kukićem o potencijalnoj saradnji.

Sastanke zakazuje i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, koji za vlast na državnom nivou želi podršku svih stranaka iz RS-a, a konkretno PDP-a i SDS-a.

Tako će već sutra Dodik razgovarati o eventualnoj saradnji sa PDP-om i SDS-om sa predsjednicima tih stranaka Branislavom Borenovićem i Vukotom Govedaricom.

Za vlast na državnom i federalnom nivou siguran je HDZ sa strankama iz HNS-a koje predvodi te sada samo čekaju ostale partnere i izjašnjenje.

SDA želi što širi probosanski blok u vlasti na državnom nivou. Tako su najavljivali odmah nakon izbora, a trenutno finaliziraju dogovore. Demokratska fronta će sutra na Predsjedništvu te stranke definitivno odlučiti, a kako se očekuje samo zvanično potvrditi da će pregovarati za vlast sa SDA i drugim strankama. Oni bi trebali ponuditi svoj program rada za vlast u naredne četiri godine.

SDA s druge strane, čak nauštrb i nekih pozicija koje bi oni trebali dobiti, vlast kao partneru nudi i bloku koju predvodi SBB, a tu su PDA i ASDA. Naravno, ukoliko bi sve stranke uzele učešće u vlasti apetiti za ministarskim pozicijama bi automatski postali ograničeniji.

SBB je ranije potvrdio da bi kao blok sa PDA i ASDA ušli u vlast, ali se sada postavlja pitanje kako će gledati na poziciju DF-a. Također je upitno kako će se na učešće DF-a u vlasti postaviti HDZ.

Dvije činjenice su do sada jasne. Vlast na državnom nivou će definitivno biti SDA, SNSD i HDZ, a u Federaciji SDA i HDZ.

Jasno je također da će iz Bh. bloka, koji bi od sutra trebao ostati u krnjem sastavu SDP i Naša stranka biti opozicija na nivou FBiH i na državnom nivou.

Sada ostaje da se iskristališu preistale pozicije DF-a, SBB-a, PDA, ASDA, PDP-a te SDS-a. Iako su lideri vodećih stranaka optimistično najavljivali formiranje vlasti do kraja marta, do toga neće doći, a sada se kao rok za uspostavu vlasti uzima april.

Izvor: klix.ba

Related posts