Zašto se na fotografijama za pasoš ne smijete smijati

Jeste se ikad zapitali zašto na slici za pasoš uvijek morate izgledati ozbiljno? Zašto ne možete razvući osmijeh od uha do uha? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? E, pa za to sve postoje vrlo dobri razlozi.

U Francuskoj je prije nekog vremena jedna od najčešćih šala bila je rečenica “Mi smo Francuzi, ne smijemo se”. Posljedica je to bila odluke koju je donio jedan sudija, a koja jasno govori o tome kako se prilikom slikanja za ličnu kartu i pasoš ne smijete smijati. Mnogi su se Francuzi u tom trenutku sjetili i Britanaca, kojima su se smijali kad su donijeli istu odluku prije više od 10 godina, prenosi Dnevnik.hr.

No, zašto ovakva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dozvoljeno osmjehivanje prilikom slikanje za dokumente? Odgovor je – zbog sigurnosnih razloga.

Naime, vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta se fotografija prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade te se na taj način stvara “matematička mapa”.

Tako primjerice nošenje sunčanih naočala ili široki osmijeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranju mape.

Prilikom dolaska na aerodrom snima vas kamera koja skenira vaše lice. Tada računar odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodromu s onom u vašem pasošu. Saznavši sve ovo, čini se da smo ponekad predaleko otišli, ali opet, ako se na ovaj način mogu spriječiti potencijalni napadi, preživjet ćemo nekako i kamere koje valjda znaju više o nama i od nas samih.

Related posts