Zaev: Reforme EU i proširenje mogu se odvijati paralelno

Za novu metodologiju Zaev kaže da predstavlja bitan korak ka pridruživanju EU, a Makedonci će dokazati da žele budućnost u Evropi.

Čelnik Socijaldemokratskog saveza Sjeverne Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je da je vrijeme izuzetno važno za otvaranje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, javila je MIA.

On je to rekao na međunarodnoj konferenciji “Jedan Balkan prema EU” i podvukao da će dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora što prije napraviti ogromnu razliku, prenosi Tanjug.

“Vjerujemo da će lideri članica EU napraviti pomak i preuzeti odgovornost da nam omoguće jasnu evropsku perspektivu i povrate povjerenje u proces evropskih integracija”, rekao je Zaev.

‘Odgađanje uzrokovalo veliko razočarenje’

On je naglasio da je odgađanje odluke o početku pregovora uzrokovalo veliko razočarenje, ali i podstaklo Sjevernu Makedoniju da se transformiše i usvoji standarde EU-a kako bi postala punopravna članica Unije.

Govoreći o novoj metodologiji, rekao je da ona predstavlja bitan korak ka pridruživanju EU i da će Makedonci dokazati da žele budućnost u Evropi.

“Tražili smo od EU da nastavi podržavati razvoj kapaciteta i procesa, a mi možemo dokazati da ćemo uvesti Evropu ovdje”, rekao je Zaev.

Izvor: balkans.aljazeera

Related posts