WHO: Putanja virusa je u našim rukama, svi možemo doprinijeti zaustavljanju pandemije

Koronavirus možda nikada neće nestati, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). No, generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus naglasio je da ga je i dalje moguće kontrolirati, uz napore.”Putanja je u našim rukama i svačiji je posao, svi bismo trebali doprinijeti da se zaustavi ta pandemija”, rekao je.

Direktor Mike Ryan kazao je da je teško predvidjeti kada će virus nestati. Dodao je da će čak i ako se pronađe vakcina, kontrola virusa zahtijevati ogroman napor.

Gotovo je 300.000 ljudi širom svijeta umrlo od koronavirusa, a zabilježeno je više od 4,3 miliona slučajeva zaraze, piše BBC.

UN je u međuvremenu upozorio da pandemija izaziva velike probleme i u mentalnom zdravlju, posebno u zemljama u kojima nedostaje ulaganja u mentalnu zdravstvenu zaštitu.

“Važno je znati da ovaj virus može postati samo još jedan endemični virus u našim zajednicama i da možda nikad neće nestati”, rekao je doktor Ryan na virtuelnoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Trenutno je u fazi razvoja više od 100 potencijalnih vakcina, ali doktor Ryan je napomenuo da postoje i druge bolesti, poput ospica, koje još uvijek nisu uklonjene uprkos tome što za njih postoje vakcine.

Izvor: Klix.ba

Related posts