Japan ukida vanredno stanje u većem dijelu zemlje

Japan danas ukida vanredno stanje za svojih 39 od 47 prefektura, a glavni grad Tokio spreman je zadržati ograničenja sve dok karantin ne bude uvjerljivo pokazao da se virus povlači, izvijestili su lokalni mediji.Treća po veličini svjetska ekonomija prije mjesec je proglasila vanredno stanje, pozivajući građane da za 80 posto smanje međusobni kontakt kako bi se usporilo širenje infekcije i smanjio pritisak na medicinske usluge. Vlada je najavila da će situaciju preispitati sredinom maja, piše The Japan Times.

Odluka o vanrednom stanju omogućila je vlastima da kažu ljudima da ostanu kod kuće i da zatvore škole i firme, ali u Japanu nema kazni za nepoštivanje odluke.

Premijer Shinzo Abe nastoji uspostaviti ravnotežu između štete za ekonomiju od dužeg gašenja te potrebe za suzbijanjem virusa. Vlada je ove sedmice saopćila kako će u svoj savjetodavni odbor za borbu protiv epidemije imenovati dodatna četiri ekonomista.

Japan ima 16.100 potvrđenih slučajeva koronavirusa, bez slučajeva s kruzera koji je bio u karantinu u Yokohami te 696 smrtnih slučajeva.

Japan je izbjegao eksplozivni rast infekcije koji se desio u SAD-u, Španiji i Italiji, a po broju testiranih je među zemljama s najmanje testiranja. Najteže pogođeni Tokio do sada je obavio samo 50 hiljada testova, od čega je oko pet hiljada bilo pozitivno.

Kina je jučer izvijestila o tri nova slučaja koronavirusa, što je manje u odnosu na dan ranije kada je bilo sedam novooboljelih.

Izvor: Klix.ba

Related posts