WHO: Medicinski radnici i ugrožene osobe moraju se prvi vakcinisati

Medicinski radnici i osobe sa zdravstvenim problemima moraju prvi primiti vakcinu protiv koronavirusa, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da je vakcinisanje zdravstvenih radnika i osoba kod kojih postoji veliki rizik od težih oboljenja najbrži način da se stabilizuju zdravstveni sistemi, da se osigura rad svih ključnih zdravstvenih službi i da se omogući stvarni globalni oporavak od pandemije.

“To iz moralnih razloga dugujemo svim zdravstvenim radnicima koji se neprestano bore protiv pandemije veći dio godine, da ih sve vakcinišemo što je prije moguće”, istakao je Tedros.

Tedros je podsjetio da je vakcinisanje najugroženijih grupa već počelo u 30 zemalja, a međunarodnu zajednicu je pozvao da djeluje kao zajednički front protiv izazova.

Prema riječima generalnog direktora WHO, svijet je ušao u novu fazu pandemije, u kojoj je više nego ikad potrebna solidarnost, javio je TASS.

Tedros se obratio svim zemljama u svijetu, podsjećajući ih na obavezu da obezbijede pošten pristup vakcinama širom planete, a od farmaceutskih kompanija je zatražio da ubrzaju snabdijevanje lijekovima i medicinskom opremom.

“Sve zemlje moraju da se kreću u istom smjeru kako bismo pobijedili pandemiju”, naglasio je Tedros.

Izvor: Vijesti.ba / Srna

Related posts