Vrijedno priznanje za Bužim: Halida Emrić treći put osvojila Collegium Artisticum

U subotu, 24. aprila 2021. godine, upriličeno je otvorenje izložbe “COLLEGIUM ARTISTICUM 2021“ i dodjela nagrada za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih žirija tri bosanskohercegovačka udruženja: Asocijacije arhitekata (AABH), Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH) i Udruženja likovnih umjetnika (ULUBiH). Izložba će biti otvorena za javnost od 26. aprila 2021. godine.

Prisutnima su se ispred galerije Collegium artisticum obratili kustosica Sanela Nuhanović, predsjednica Upravnog odbora Amra Zulfikarpašić i direktor Elvedin Poturak.

Za iskazano razumijevanje, podršku i poduzete aktivnosti u rješavanju statusa i budućnosti Javne ustanove Collegium artisticum, direktor Elvedin Poturak je uručio zahvalnicu Upravi Grada Sarajeva, koju je preuzela dogradonačelnica Anja Margetić, ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Samiru Avdiću i prof.dr. Damiru Marjanoviću.

Nakon uvodnih obraćanja i uručenja zahvalnica, predstavnici tri bosanskohercegovačka udruženja: Nejra Durmišević (predsjednica AABH), Amila Smajović (predsjednica ULUPUBiH) i Denis Jeina (sekretar ULUBiH) proglasili su nagrađene autorice i autore na ovogodišnjoj izložbi “COLLEGIUM ARTISTICUM 2021“.

Nagrada Collegium artisticum  za unikatno ublikovanje  ove godine pripala je bužimskoj umjetnici Halidi Emrić za njen rad ITINERARIUM  dugogodišnjoj članici Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH).

Na izložbi je u uži izbor ušao i pravo učešća imao i bužimski umjetnik Sead Emrić sa svoja dva rada iz ciklusa Summa bosniaca, dugogodišnji član Udružanja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBiH).

Medjunarodni žiri u sastavu Iva KerblerMarin Ivanović i Barbara Vujanović dodjelio je nagrade po kategorijama za Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnika i dizajna Bosne i Hercegovine.

Obrazloženje žirija za nagradu Collegium artisticum  koju je dobila Halida Emrić:

“Istaknuta keramičarka Halida Emrić stvorila je intrigantno djelo na tragu svoje postojane estetike, gdje se kombinuju mašta i funkcionalnost / upotrebna kvaliteta keramičkog predmeta. Iako nepravilnih rubova i dimenzija, zdjela i vaza je rađena i obojena jakim kontrastom crvene i crne te su zatim na predmet nanijete arabeske i motiv spirale. Iza toga se metaforički krije ideja putovanja, gradova i starih puteva. Glazura pojačava začudni efekt objekta, dok istovremeno umjetnica ne napušta ideju klasične keramičke tradicije. Ovaj apartan keramički objekt iskazuje smjelost autoričine koncepcije, pomak ka eksperimentu u mediju koji nije sam sebi svrhom, ali i nastavak njezinih tzv. rascvjetalih oblika poput ruže i cvijeta”

Inače ova nagrada se dodjeljuje od 1974. godine i ovo je treći put da Halida Emrić dobija ovu nagradu (2015., 2017., i 2021.) a to nikom do sad sa ovih područja nije uspjelo.

Izvor: ckbuzim.ba

Related posts