Voćari zabrinuti i ovog proljeća

Nakon niza sunčanih dana i visokih temperatura, voćke su zabijelile beharom. Nažalost, za veliki broj osoba to postaje problem zbog alergijskih reakcija na pelud.

Trenutno su ‘najaktivnije’ lijeska, hrast, topola i orah. Osobe koje imaju proljetne alergije moraju poštovati savjete stručnjaka.

Orah, lijeska i vrba samo su neke od drvensatih biljaka koje su trenutno u fazi cvjetanja. Prekrasni prizori raskošnih krošnji, nažalost, vrlo često su uzrok blažih ili tezih rekacija na pelud. Kihanje, curenje iz nosa, crvenilo kože su neki od simptoma.

Pored alergičara, cvjetanje voćki, ali iz drugih razloga, zabrinulo je i vlasnike. Naime, protekle sedmice zabilježene su niske jutarnje temperature, pa je u nekim područjima bilo i mraza. Da li će se ponoviti 2016-ta kada su ‘minusi’ uništili neke vrste voća, još se ne zna.

Savjet stučnjaka je da se svi koji imaju zasade voća posvete posebnu pažnju kontrolom voćnjaka i potrebnom prihranom. Sezona će uveliko ovisiti o meteorološkim prilikama, a ono čemu se svi nadaju je da će ova godina ipak biti bolja sa manjim klimatskim promjenama, koje direktno utiču na biljni i životinjski svijet.

Related posts