Vlada USK u svom mandatu uspjela financijski stabilizirati kanton

– Naš najveći uspjeh u mandatu koji uskoro ističe jeste da smo uspjeli u potpunosti finansijski stabilizirati Unsko-sanski kanton. Činjenica da više ne moramo dizati kredite kako bismo rješavali redovne i vanredne obaveze, govori da našim nasljednicima ostavljamo idealnu situaciju za dalji napredak. Stvorili smo mehanizam za otplatu svih dugovanja i izgradili izuzetne odnose sa svim našim partnerima – konstatovao je na današnjoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) premijer Husein Rošić.

Na današnjoj sjednici usvojen je Prijedlog odluke o davanju saglasnosti Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” za kreditno zaduženje radi likvidnosti, putem revolving kredita.

– To je aktivnost koju provodimo svake godine. Samo se nadam da ove godine rukovodstvo Kantonalne bolnice nije zakasnilo, jer je pitanje hoće li Skupština USK do Općih izbora uopšte i zasjedati. Radi se o revolving kreditu od dva miliona maraka, koji je neophodan kako bi se izmirile obaveze prema dobavljačima. Ne smijem sa sigurnošću reći da će biti realiziran do Nove godine, ali smo Prijedlog usvojili i nadamo se da će to biti što prije – istakao je Rošić.

Ovogodišnja informacija o obavljenoj žetvi je nešto nepovoljnija u odnosu na prošlu godinu.

– Na to su sigurno utjecali i nepovoljniji vremenski uslovi, ali i teška ekonomska situacija. Iako još nismo uspjeli ispoštovati sve planirane poljoprivredne poticaje za prvu polovinu godine, tempo i mogućnosti isplata su značajno bolji nego u 2017. godini. Proizvodnja mlijeka je počela nakon tog izvještajnog perioda, a tu smo planirali izdvojiti 1.800.000 maraka. Zadovoljan sam iako, naravno, uvijek može bolje – ustvrdio je kantonalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Polimanac.

Na današnjoj sjednici Vlade USK je rečeno i kako se u narednih sedam dana očekuje rješenje problema s lugarima u Šumskom privrednom društvu “Unsko-sanske šume”, odnosno da se u tom periodu ponude ugovori ljudima koji su trenutno bez ikakvog angažmana.

Related posts